SOCIAL MEDIA

keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Näin saat pinttyneet kalkkisaostumat pois kylpyhuoneesta

Kalkkisaostumat ovat tuttu näky monessa kylpyhuoneessa etenkin täällä Joensuussa. Suihkuseinät ja lasiset väliovet kastuvat jokaisella suihkureissulla ja suihkuttelun aikana laseihin tarttuu paitsi saippuajäämiä myös kalkkia vedestä. Mitä kalkkipitoisempaa vesi on, sitä enemmän kalkkisaostumia pääsee syntymään. Olemme taistelleet todella pitkään suihkuseinän kanssa, sillä kalkki tuntui kerrassaan jämähtäneen lasiin eikä suostunut irtoamaan siitä millään. Olen kokeillut jos jonkinmoista myrkkyä ja pesuainetta sekä jopa luonnontuotteita, mutta mikään ei auttanut. Viime viikolla päätin kuitenkin kokeilla vielä kerran yhtä vaihtoehtoa.

IMG_9370 IMG_9357

Laitoin suihkepulloon sitruunahappoa sekä vettä ja sekoitin ne tasaiseksi nesteeksi. Sen jälkeen suihkin liuosta suihkuseinään ja kaivoin esiin keittiön kaapista löytyneen hankaussienen. Sieneni on samaa ainetta kuin keittiösienen karkeampi puoli, mutta jostain syystä olemme ostaneet pakkauksen vain noita karkeita puolia eli jos ei tarvitse koko sientä, karheampia osia myydään myös yksinään.

Kokeilin varovasti lasin reunaan, että sieni ei jätä naarmuja hangatessa. Vaaraa ei ollut, vaan sieni lähti puhdistamaan todella tehokkaasti kalkkisaostumia. Puhdistumisen oikein tunsi hangatessa, kun karhea pinta muuttui kiiltäväksi ja puhtaaksi. Sienellä hankaaminen jättää kuitenkin lasiin rumat likajäljet, jotka tulee heti huuhdella pois joko juoksevalla vedellä tai rätillä. Huuhtelun jälkeen lasi kuivataan kuivaksi pyyhkeellä, jolloin viimeisetkin kalkkisaostumat poistuvat lasilta.

IMG_9360 IMG_9361

Olo oli aika hämmentynyt, kun pääsin ihailemaan siivoukseni tulosta. Olin kuitenkin neljä vuotta yrittänyt keksiä keinoa, jolla lasit saisi puhtaaksi. Ja kyllä, siellä oli varmasti niitä neljän vuoden takaisia saostumiakin, koska nyt lasi on niin kirkas, ettei se ole muuton jälkeen moinen ollutkaan! Ollaan kokeiltu lasiin tavallisia pesuaineita, kalkinpoistoainetta, höyrypesuria, ikkunanpesukonetta ja vaikka mitä. Olen yrittänyt ihan vain rätillä tiukasti hinkuttaa likaa irti, mutta mikään ei ole tuottanut tulosta. Lopulta kirkas lopputulos saatiin aikaiseksi sitruunahapolla, keittiösienellä ja rätillä - tuntuu vähän liian yksinkertaiselta ollakseen totta!

IMG_9363 IMG_9364

Kertauksena siis; tarvitset:
2 rkl sitruunahappoa
5dl vettä
keittiösienen / muun karhean sienen
rätin
kuivauspyyhkeen

Sekoita suihkepulloon sitruunahappo ja vesi. Suihkuta puhdistettavalle pinnalle ja hankaa keittiösienen karhealla puolella, kunnes kalkki ja lika irtoaa. Pyyhi märällä rätillä likasaostumat pois. Kuivaa lopuksi kuivauspyyhkeellä.

IMG_9367 IMG_9368

Mikäli liuosta jää kovin paljon jäljelle, kannattaa huomoida, että sitruunahappo toimii myös hyvin kaakeleiden saumojen puhdistuksessa. Tällöin sitruunahappoliuosta suihkutetaan saumoihin ja annetaan vaikuttaa muutama kymmenen sekuntia. Sen jälkeen saumat hangataan kostealla rätillä puhtaiksi.

Oletko sinä kärsinyt kalkkisaostumista kylpyhuoneessa ja millä olet saanut ne pois?

14 kommenttia :

 1. Kiitos vinkistä! Mistä voi ostaa sitruunahappoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyy isoista kaupoista maustehyllyltä ja apteekeistakin saa, sieltä itse olen ostanut :) Maksaa 1,90€/100g ja siitä riittää pitkäksi aikaa :)

   Poista
 2. Pitääpä mainita tästä miehelle, hän on yleensä meidän kylppärin puhtaaksi hangannut :D (Muistaakseni taikasieni ollut käytössä, joka sekin kyllä varsin toimiva kapistus!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti! Ja Taikasieni on kyllä miunkin luottokapistus, sillä puhdistuu yksi jos toinenkin lika!

   Poista
 3. Mun siivousrakkaus on ehdottomasti Cillit Bang! <3 Sillä oon saanut puhtaaksi kodeissa asioita vaikka mistä möhnistä! Tuo sun tökötti kuulostaa vähän lempeämmältä, mutta olen jostain aiemminkin kuullut / lukenut sen toimivan hienosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cillit Bang on kyllä tehokasta, joskus itsekin kokeillut! 😊 Haha, olin jo kaikki supermyrkkytökötit kokeillu, niin kokeilin sitten lempeämmällä aineella ja lähti toimimaan :D

   Poista
 4. Sitruunahappo kuuluu meilläkin vakiovarusteisiin, kuten etikka ja sooda. Muuta ei sitten tarvita :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkistä! Meillä on kanssa yläkerran suihkukaappi jälleen puhdistuksen tarpeessa!

  VastaaPoista
 6. En olekaan koskaan kokeillut sitruunahappoa, nyt menee ostoslistalle. Jospa meidänkin peileistä saisi taas kirkkaat :)

  VastaaPoista
 7. Moi!
  Kiitos vinkistä, pitääpä kokeilla tätä reseptiä meidän lasiseen suihkuseinään. Olen myöskin ehtinyt puunata lasia jos jonkinlaisilla suihkeilla ja aineilla, mutta tarpeeksi puhdasta ei meinaa tulla sitten millään!
  Mitä yksinkertaisempi ohje, sitä parempi, joten tämä kyllä kuulostaa erittäin hyvältä ja näyttää toimivankin. Plussaa myös luonnollisuudesta, mitään myrkkyjä ei tee mieli käyttää.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)