SOCIAL MEDIA

perjantai 6. huhtikuuta 2018

Lepoviikko - mikä se on ja miksi se täytyy pitää?

Lepoviikko on yhtä tärkeä osa treenaamista kuin itse treenaaminenkin. Ilman lepoviikkoa lihakset ovat jatkuvassa kuormituksessa eivätkä ne palaudu kunnolla. Lihasten palautuminen taas on tärkeää kehityksen kannalta; mikäli lihakset eivät pääse koskaan palautumaan kunnolla, ne ylikuormittuvat ja kehitys loppuu. Ei keho vain yksinkertaisesti jaksa treenata joka viikko neljää viittä kertaa rankasti, jos se ei välillä saa huilata.

Ennen Bikini Challenge -valmennuksiin osallistumista en ollut koskaan pitänyt lepoviikkoja salitreeneistä. Tai olinhan pitänyt taukoja salilla käymisestä, mutta en ollut pitänyt niitä lepoviikkoina vaan merkkinä omasta laiskuudestani jäädä mieluummin sohvalle kuin lähteä puntille. Vasta valmennusten myötä olen oppinut, että neljän tai viiden viikon välein on tärkeää pitää lepoviikko, jolloin ei treenaa laisinkaan. Kevytttä kävelyä ei ole lepoviikolla kiellettyä tehdä, mutta itse olen jättänyt senkin pois, jotta kroppani lepää mahdollisimman tehokkaasti. Toisaalta joskus kävely luonnossa hyvässä seurassa piristää mieltä ja samalla vähentää stressiä, joten se toimii palauttavana liikuntana. Tätä suosin etenkin silloin kun ulkona on kaunis sää ja haluan vain nauttia ulkoilmasta.

Arkeni on melko kiireistä, mutta ehdin silti hyvin treenata 4-5 kertaa viikossa. Toki viikoilla, joilla on jo valmiiksi paljon tehtävää, treenejä täytyy suunnitella ja aikatauluttaa enemmän - joskus määrä on pakko jättää vain kolmeen kertaan, jotta ei tule liikaa kuormitusta. Viikossa tulee kuitenkin olla 1-2 lepopäivää ja mikäli keho sitä vaatii, lepopäiviä voi pitää enemmänkin. Extralepopäiviä olenkin pitänyt esimerkiksi viikoilla, joilla minulla on ollut yli 12 tunnin koulu+työ -päiviä, sillä jos on 12 tuntia koulun ja töiden parissa, se ei mene kyllä levosta vaan täydestä työstä. Olen aiemmin myös ajatellut, että mikäli sairastun ja olen pois treenien parista viikon, olen levännyt viikon. Vaan ei käy kipeänä olokaan lepoviikosta, sillä silloin keholla menee kaikki energia parantumiseen eikä se silloin saa levättyä.

Lepoviikon pitäminen saattaa olla vaikeaa etenkin silloin, kun treeni-into on suurimmillaan. Tekisi mieli mennä salille ja tuntuu haasteelliselta vain olla tekemättä mitään liikunnallista. Omalla kohdallani kerran lepoviikon aikana on käynyt niin, että jalka vipatti jo kyykkäämään, mutta lepoviikko hillitsi menohaluja. Muilla kerroilla lepoviikko on tullut todellakin tarpeeseen ja olen oppinut nauttimaan siitä, että saa hyvällä omalla tunnolla palautella kehoa ja keskittyä myös muihin harrastuksiin. Ja pitäähän se ajatella myös kehityksen kannalta; jos aina vain treenaa, ei kehity ja treenaamisesta tulee ikään kuin turhaa.

Jos lihakset eivät pääse koskaan palautumaan treenistä, ne lopulta ylirasittuvat ja seurauksena voi olla pahimmillaan ikäviä urheiluvammoja tai jopa ylikuntoa. Jos esimerkiksi lihakset revähtävät pahasti tai esimerkiksi polveen tulee ylirasitusta, siitä paraneminen kestää huomattavasti kauemmin kuin yhden viikon lepoviikko. Itselläni on polven kanssa ollut välillä hankaluuksia, sillä se on aikanaan mennyt sijoiltaan ja mikäli se rasiintuu liikaa eikä pääse palautumaan, se kipeytyy ja sitten kipuilusta kärsii jo ihan tavallisissa arkiaskareissakin. Tästä syystä pidän tärkeänä palautumista, sillä liikunnan on tarkoitus lisätä ja ylläpitää toimintakykyä, ei heikentää sitä.

Vaikka itse treenaamiseen kuluu viikossa noin 4-5 tuntia, menee kuitenkin salille siirtymiseen, salikassin pakkaamiseen ja valmistautumiseen jo ne toiset 4-5 tuntia viikossa. Yhteensä saan siis kulutettua treeneihin jopa 8-10 tuntia viikossa, joten lepoviikolla tuo aika jää käytettäväksi sitten muille asioille. Itse olen lepoviikolla käynyt esimerkiksi valokuvailemassa, nähnyt enemmän kavereita, katsellut suosikkisarjoja ja panostanut venyttelyyn, jota harrastan ihan liian harvoin. Treenaaminen on minulle tärkeä ja mieluinen harrastus enkä koe, että minun olisi pakko käyttää siihen 10 tuntia viikossa, vaan koen saavani viettää tuon ajan harrastukseni parissa hyvällä omalla tunnolla. Kuitenkin välillä on mukava keskittyä muihinkin harrastuksiin ja lepoviikoilla muille harrastuksille jääkin mukavasti aikaa.

Uskokaa tai älkää, lepoviikolla tottuu kyllä siihen huilailemiseen ja salille palaaminen viikon tauon jälkeen saattaa olla hieman tahmeaa. Yleensä ensimmäiselle treenille huilijakson jälkeen lähden innokkain mielin ja treeni kulkee ihan hyvin, mutta on niitäkin kertoja, kun puolessa välissä treeniä tuntuu, että olen vain heilutellut päämäärättömästi painoja ja treeni on mennyt vähän reisille. Tästä syystä valitsen lepoviikon jälkeen aina sellaisen treenin, jonka tekniikat hallitsen hyvin, joka on mieluisa treeni ja josta saan tehoja helposti irti - näin minimoin treenin takkuamisen.

Pidättekö te lepoviikkoja ja koetteko niistä olevan hyötyä? Oliko tässä postauksessa jotain uutta, mitä voisit hyödyntää omissa treeneissäsi?

8 kommenttia :

 1. Juoksen ja joogaan aktiivisesti. Juoksusta on pakko välillä pitää lepoviikko. Joogasta en osaa... Se on sitä mielenkin hoitoa. Toki lepoviikolla joogakin on rentouttavaa ja kehoa huoltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooga onkin hyvää kehonhuoltoa ja rentouttavaa samalla :) Hyvä, että juoksusta maltat pitää välillä taukoa :)

   Poista
 2. Mä en malta pitää lepoviikkoja. Panostan siihen, että treenit pysyvät vaihtelevina ja monipuolisina. Lisäksi pyrin pitämään tehollisesti kovien treenien määrän maltillisena, max 2xvko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että pidät kovatehoiset treenit maltillisina, sitten varmasti jaksaakin treenailla pidempään ilman lepoja :) Omat treenit on kaikki kovatehoisia, niin se kuluttaa aika paljon!

   Poista
 3. Työssäni joudun liikkumaan todella paljon ja hyötyliikun joka päivä. Aina on yksi päivä viikossa kun en tee mitään. Toki kesäisin tilanne toinen kun hyötyliikunta lisääntyy entisestään. Silloin harvoin tulee lepopäiviä kun liikuntaa on aina jossakin muodossa. Minulla hyötyliikunta kun ihan kunnon liikuntaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että kuitenkin yhden lepopäivän viikossa pidät! :) Hyötyliikunta on kyllä tehokasta liikuntaa, vaikka kroppa tottuukin siihen aikojen saatossa eikä ota sitä enää niin treeninä. Siun kohdalla varmasti vielä on erityisen rankkaa, kun liittyy työhön! :)

   Poista
 4. Tuntuu, että on ollut liikaa lepoa lähiaikoina. Täytynee siis aktivoitua 😁

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)