SOCIAL MEDIA

sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Hankkiudu eroon aloittamisen vaikeudesta - painonpudotus alkakoon!

Sunnuntai-iltana karkkipussin jämiä syödessä vannotaan, että huomenna se sitten alkaa; painonpudotus ja kunnon tehodietti ennen kesää! Tiistaihin mennessä on jo siirretty aloittaminen huhtikuun alkuun, koska eihän se nyt onnistu, kun on pääsiäinenkin tulossa - ja työpaikan illanistujaiset, miehen synttärit ja kissan puolivuotispäivä!

Aloittaminen on se kaikista hankalin juttu, koska siihen tarvitaan motivaatiota, omaa tahtoa ja itsekuria. Vaikka olisit napannut netistä itsellesi ruokavalion ja treeniohjelman, ei se yksinään tuo tuloksia. Tulosten eteen pitää nähdä vaivaa ja toimia pitkäjänteisesti. Todennäköistä on, ettei ensimmäiseen pariin viikkoon tapahdu yhtikäs mitään, jos olet aiemmin syönyt miten sattuu, sillä elimistöllä kestää käynnistyä ja tottua uuteen ruokavalioon.

Koska muutosta ei näe ensimmäisen diettipäivän iltana, tarvitaan itsekuria. Sokeriin tottuneella ensimmäiset neljä päivää ovat hankalia, koska makeaa tekee koko ajan mieli. Noutoruokaa työpäivinään nauttiville saattaa olla kova paikka joutua raahaamaan omat eväät töihin ja muun perheen napostellessa sipsejä telkkarin ääressä, on vain pysyttävä lujana. Mutta miksi niin moni ei kuitenkaan sitten pysy, vaan nappaa itselleenkin kulhollisen popsittavaa?

Usein laihduttamisen tarve lähtee siitä tunteesta, että on vähän ylimääräistä ja pitäisi ruveta laihduttamaan, koska halutaan näyttää paremmilta ja mahtua niihin farkkuihin, jotka kävivät pieniksi puoli vuotta sitten. Täytyminen tai pakko ei ole kuitenkaan kovin kauaskantoinen motivaattori, vaan kannattaa keksiä myös muita syitä elämäntapamuutokselle. Levinneestä naamasta se lähti minullakin. Totesin, että olen syönyt itselleni pulleat posket ja siirtynyt käyttämään vallan collegehousuja farkkujen sijaan, koska ne eivät kiristä. Oli kuitenkin toinenkin syy. Töiden jälkeen lysähdin sohvalle, ei huvittanut siivota, ei ulkoilla, ei tehdä koulujuttuja, ei oikeastaan mitään. Energiat olivat ihan loppu, kun ruokailussa ei ollut mitään rytmiä ja ruokien makrotkin menivät miten sattuu. Ei näin voinut jatkua, koska tarvitsin enemmän energiaa nauttiakseni elämästä!


Kun terveellisempi ruokavalio alkoi, jäi herkut välittömästi sivuun, päivään tuli viisi monipuolista ateriaa sekä 4-5 treeniä viikkoon. Tiesin, että kun näin toimin, tuloksia tulee niin energiatasoihin kuin ulkoiseenkin olemukseen. Olin päättänyt onnistua ja tiesin, että itsekuria löytyy tarvittaessa. Ensimmäiset sortuvat herkkupaloihin jo ensimmäisellä viikolla, mutta sen sijaan, että menisi mukaan herkutteluun, täytyy vain ajatella, että "vitsi miten hyvä, että olen itse pysynyt ruodussa, saan olla ylpeä". Itseään pitää muistaa kehua ja kannustaa! Ja minne ne herkut tästä maailmasta laihdutuksen aikana katoavat? Ei minnekään, päinvastoin, niitähän tulee koko ajan lisää! Juuri taisi Fazer lanseerata jonkin Dominosuklaankin..

Itsekuria tarvitaan niin kauan kuin ensimmäiset tulokset alkavat näkyä, sillä kun huomaat vyötärön kaventuneen tai energiatasojen nousseen, tulokset alkavat ruokkia motivaatiota ja itsekurille ei ole enää niin suurta tarvetta. Dietti lähtee siis sujumaan lähes leikiten normaalioloissa. Eteen tulee kuitenkin niitä tilanteita, kun työkaveri naureskelee eväillesi, kaveri nalkuttaa, että mikset voi lähteä hänen kanssaan pizzalle perjantain kunniaksi (ps. kutsu kaveri luoksesi pizzalle, ohje löytyy tästä!) ja kauppareissulla kaikki karkkipussit vain huutavat nimeäsi. Silloin tarvitaan jälleen ripaus itsekuria, mutta aimo annos ajattelua.


Ajattelua mistä? No siitä, miksi tähän touhuun on lähtenyt ja millaisia vaikutuksia sillä on ollut sinuun. Kun alat pohtia, mitä kaikkea olet saavuttanut syömällä säännöllisesti, monipuolisesti ja terveellisesti, ei se karkkipussi enää huudakaan nimeä. Mieti, miten vyötärö on kaventunut, posket eivät enää pullota, voit käyttää farkkuja (tai ainakin niiden käyttöajankohta lähestyy koko ajan), jaksat paremmin arjessa, olet iloisampi ja eloisampi, itsetuntosi on parantunut, shoppailu onkin taas mukavaa, et häpeä kulkea peilin ohi ja niitä satoja muita asioita, joita olet jo saavuttanut. Pelkästään ajatusten kohdistaminen toiseen asiaan auttaa pääsemään herkkuhimosta yli.

Tietenkään kaikille ei sovi moinen kaikki tai ei mitään -toiminta eikä sen ole varmasti kenellekään tarkoitus sopiakaan koko elämää. Alussa on kuitenkin tehtävä päätös ja pysyttävä lujana, koska jos ensimmäisellä viikolla jo antaa itselleen luvan lipsua, se lipsuminen jatkuu myöhemminkin - eikä niitä tuloksia lähde tulemaan niin nopeasti ja silloin myös itsekuria tarviitaisiin kipeästi. Itsekään en halua kieltäytyä kaikista herkuista, vaan vähentää herkut vain karkkipäiviin.


Oletteko ryhtyneet laihduttamaan tai muokkaamaan kehonkoostumustanne? Millä keinoilla itse kuljette kohti määränpäätä?

19 kommenttia :

 1. Varsinaisesti laihduttamaan en ole ryhtynyt, mutta ajatuksen tasolle olen päässyt jo siinä että alkaisin urheilemaan taas enemmän :D Tavoitteeseen pääsen kun lähden lapsen kanssa useimmin ulkoileen! Siitä nautitaan kuitenkin molemmat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että voitte lapsen kanssa ulkoilla yhdessä ja molemmat nauttivat siitä :) Siitä se lähtee!

   Poista
 2. Aloittaminen on hankalaa! Itse olen joutunut taistelemaan viimeiset vuodet ruokavalion täydellisen muutoksen kanssa, johtuen terveydestä. Mutta painonpudottaminen on todella hankalaa koska en saa liikkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti olet saanut apua ruokavalioon ja sen noudattamiseen! :) Meillä on tuossa samalla valmennuksella ihmisiä, jotka ovat noudattaneet vain ruokavaliota ja ovat saaneet uskottomia tuloksia! :)

   Poista
 3. Olen vuodenvaihteen jälkeen vähentänyt sokerin ja karkin mässyttämistä. Koiran kanssa on tullut myös liikuttua enemmän. Tosin nyt viime päivinä pakkaset aiheuttavat sen ettei russeliriiviö viihdy kovin pitkillä lenkeillä. Varsinaisesti en ole aloittanut laihduttamista mutta skarpannut valinnoissa, joita teen ja tai jätän jotain juttuja ottamatta kaupasta kuten ne karkit :) Hyvä kirjotus sinulta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että olet pystynyt skarppaamaan sokerin vähentämisessä - se tekee aina hyvää kropalle :) Kiitos mukavasta kommentista!

   Poista
 4. Hei, mehän ei sun kanssa laihduteta vaan muokataan kehoa ja kiinteydytään vaikka kytätäänkin päivittäin sitä painoa gramman tarkasti ja itketään pienestäkin noususta ;) Mun mielestä päätös onnistua asiassa kuin asiassa on tehtävä joka päivä. Sama koskee niin elämäntapamuutosta kuin vaikka tupakoinnin lopettamista.

  Ihania kuvia Tampereelta! Mä haluun kans tonne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin muokataankin! Ja nimenomaan, jo kolmas 100 kappaleen nenäliinapaketti menossa tällä valmennuksella ;D

   Ja toi, et päätös pitää tehdä joka päivä, on ihan totta! Jos sitä ei tee, tekee sit erilaisia valintoja. Ja toi oli tosi kaunis paikka, miun sisko vei miut sinne 😍

   Poista
 5. Hyvä postaus ja pystyn samaistumaan moniin ajatuksiin! Itse en tee kovin radikaaleja elämän muutoksia, vaan jätän herkut vähemmälle ja lisään liikuntaa. En ryhdy mihinkään sokerilakkoihin, koska itse sitten lipsun. Minulle sopii paremmmin tälläinen pienin ja varmoin askelin omiin tavoitteisiin. :)

  http://www.siirikiviharju.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Ja pienin askelin eteneminen on ihan yhtä hyvä asia kuin kertarysäyksellä eteneminen :) Tärkeintä on, että muutos sopii itselle ja omalle keholle!

   Poista
 6. Olet niin oikeassa tuosta aloittamisen vaikeudesta! Minä tykkään liikkua mutta herkuttelun pois jättäminen vaatii jo paljon - kiitos motivaatiosta! Mahtavia kuvia muuten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, jos onnistuin tällä postauksella motivoimaan sinuakin! Ja sen aloittamisen jälkeen kaikki onkin jo paljon helpompaa :)

   Poista
 7. Hyviä ajatuksia Emma! :) Painonpudotus ja kiinteytyminen ei tosiaan tapahdu yhdessä yössä, vaan siihen todellakin tarvitsee pitkäjänteisyyttä ja hyvää itsekuria, niinkuin sanoitkin :) Miulla itsekuri on ollut viime aikoina todella huono, mutta tiedän että stressi ruokkii niitä mielitekoja entisestään, ja siinä tilanteessa ei vaan välitä mitä suuhunsa laittaa.. yritänkin nyt karsia turhia herkkuja parhaani mukaan, ja syödä ihan normaalia ruokaa (sekä yrittää palauttaa ateriarytmin takaisin kohdilleen :D), niin jospa se auttaisi tähän hieman tukkoiseen oloon!

  Aivan ihania talvikuvia oot napsinut, vau! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Ja ihan varmasti auttaa, kun laittaa ateriarytmin kohdilleen! Ja ymmärrän kyllä täysin tilanteesi, että toisinaan stressaa tosi paljon ja ruoka on viimeisin asia, mistä haluaa nipottaa, ei siulla oo mitään hätää :)

   Poista
 8. Kiitos kun osallistuit Viikon Kuva Maailmalta - Link Up Partyyn!

  VastaaPoista
 9. Päädyin blogiisi haettuani googlesta kun hain kokemuksia ”treeniohjelma.org” sivustosta, olisin kiinnostunut kokeilemaan itsekkin eli mietin että saitko tuloksia aikaan ja oliko sivusto luotettava ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Pahoittelut viipyneestä vastauksesta, toivottavasti tämä tavoittaa sinut vielä! :) Sivusto on täysin luotettava ja Aleksiin saa yhteden myös sähköpostilla, jos tarvitsee lisäneuvoja :) Ja tuloksia kyllä tulee: treeniohjelmat on hyvin jaksotettuja ja niitä löytyy kaikentasoisille treenaajille :) Ruokavalioihin löytyy myös tosi monipuoliset ohjeet! Suosittelen kyllä ja kysy, jos tulee lisäkysymyksiä :) Voisin tehdä aiheesta ehkä kokonaisen postauksen ;)

   Poista
 10. Kiva ja ajankohtainen postaus! 👌
  Ite kävin tänään pitkästä aikaa salilta sen lätkän, jolla salille pääsee, kun lopetin marraskuussa Fittari Lehmossa ja eilen liityin jäseneksi EasyFitille. Oli ehkä maailman paras päätös aloittaa jälleen kuntosalilla käynti, säännöllinen ateriarytmi miulla onkin ollu jo kaks kuukautta. Koiran kans käyn myös lenkkeilemässä, vaikka se onkin rasittavaa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)