SOCIAL MEDIA

maanantai 7. elokuuta 2017

Ensimmäinen omatoiminen ulkomaanmatka: mikä jännittää?

Kuinka aikaisin lentokentälle pitää mennä? Mitä kaikkea sai olla käsimatkatavaroissa? Löydetäänkö oikealla portille oikeaan aikaan? Mistähän ostetaan junaliput Köpiksen keskustaan? Nämä ja monta muuta kysymystä ovat pyörineet viime päivinä päässä, kun matkakuume on noussut yhä korkeammaksi ja korkeammaksi. Miten selättää matkustusjännitys ja siirtyä rentoon lomatunnelmaan?

Viime päivinä Finavian sivut ovat käyneet tuttuakin tutummaksi, kun olen koittanut selvittää, miten lentokentällä oikeastaan toimitaan. Olen myös soitellut äidille ja kysellyt, mitä minkäkin asian kanssa kannattaa tehdä ja luulen vihdoin olevani suhteellisen valmis matkustamaan Tanskaan Mikon kanssa. Pohdin vain, miten kaikki voikin tuntua niin jännittävältä, vaikka olen ennenkin lentänyt ja matkustellut - mutta silloin toisaalta äiti on ollut vetovastuussa siitä, että selviämme oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Nyt minä hyppään itse niihin saappaisiin (tai noh, ainakin toiseen niistä, koska olen sellainen varmistelija ja pohdiskelija, että Mikko todennäköisesti on se, joka johtaa hommaa..) ja onhan se jo aikakin 23-vuotiaana alkaa perehtyä näihin juttuihin!Matkustamme siis Kööpenhaminaan lentäen Helsinki-Vantaalta ja vietämme Scandic Webersissä kaksi yötä. Sen jälkeen matkustamme junalla Jyllantiin sukulaisteni luoksi kahdeksi yöksi. Lisää reissusuunnitelmista voit lukea aiemmasta postauksesta. Finavian sivuilta selvisi, että matkaselvitys on tehtävä viimeistään 45 minuuttia ennen koneen lähtöä. Meidät (tai minut..) tuntien menemme kuitenkin kentälle todella hyvissä ajoin, koska tämä on ensimmäinen matkamme eikä ole kiva joutua kiirehtimään. Sitä paitsi aiemmat kokemukset ovat osoittaneet, ettei kaksi tuntia aiemmin kentällä ole yhtään liikaa - taidetaan varata jopa 2,5 tuntia, koska voihan sitä sitten kierrellä tax freessä ja kahvitella kentällä, jos aikaa jää paljon yli.

Ensimmäinen järkytyksen hetki koitti, kun luin sähköpostiini kilahtaneesta kirjeestä, että lähtöselvitys tehdään kentällä joko automaatilla tai etukäteen kotona netissä tai tekstiviestillä. Ai että kukaan ei ole auttamassa?! Enkö voikaan vain antaa virkailijan hoitaa hommaa? Hemmetin digiaika ja itsepalvelutoiminnot. Lähetin heti epätoivoisen viestin Finnairille ja tiedustelin, että eikö lähtöselvitystä oikeasti voi tehdä virkailijan kautta.

Ennen vastauksen saamista olin katsonut erilaiset videot boarding passien tulostamisesta ja matkalaukkuihin liimattavien lappujen tulostuksesta. Pohdin, miten kukaan englantia taitamaton osaisi laukkunsa lähettää matkaan - ohjevideoista kuin vain toinen oli suomeksi ja sekin painottui lähinnä siihen, että kannustettiin kokeilemaan itsepalvelua sen sijaan, että olisi esitelty, miten homma hoituu. Ei se kamalan vaikealta vaikuttanut, mutta toivoin silti, että asiakaspalvelusta vastattaisiin, että voin myös asioida virkailijan kanssa. Ja niinhän sieltä lopulta vastattiinkin; Finnairilla on edelleen asiakaspalvelijoita näitä juttuja varten, huh.

Luin Anna Tenhun kolumin pari päivää sitten ja nauroin katketakseni, sillä turvatarkastusosuus oli kuin omasta elämästäni. Mietin jo kotoa lähtiessä, onko päällä nyt sellaiset vaatteet, että ne eivät sisällä metallia - entäs jos rintsikoissa on pieni metallinen sydän, huutaakohan se? Pidän myös visusti laukustani kiinni, ettei se hipaise huumekuriirien hihoja, samoin kuin Tehnu kolumnissaan panikoi. Pohdin, olenko pakannut nyt kaiken tarpeellisen mukaan ja sijoittanut ne oikeisiin paikkoihin - pitikö kameran laturi olla käsimatkatavaroissa vai ruumaan menevässä laukussa?

Turvatarkastus on aina jännittävä hetki, vaikka siinä ei olekaan mitään jännitettävää. Tarkastukseen mennessä olen tarkistanut laukkuni noin kymmenen kertaa ja varmistanut, että kaikki nesteet ovat oikeassa paikassa, lääkkeet omassa pussissaan ja laukun pohjalle ei ole unohtunut huulirasvaa tai vastaavaa nesteeksi luokiteltavaa tuotetta. Olen kuitenkin suurimmalla osalla lentokerroistani onnistunut pukemaan päälleni jonkin vaatteen, mikä hälyyttää; milloin ne on olleet kengät, milloin rintsikat ja kerran jopa vyö unohtui päälleni. Ei siis mitään vakavaa, mutta aiheuttaa aina ylimääräistä hämmennystä.

Lento sinänsä ei pelota ihan kamalasti, sillä Köpikseen lentää onneksi vain tunnin ja 40 minuuttia. Viimeksi aloin voida lentokoneessa pahoin, kun en ottanut matkapahoinvointilääkettä. Vahingosta viisastuneena nyt on pillerit haettu, ettei mene ensimmäinen lomapäivä hotellihuoneessa. Ainahan lentäminen on jännittävää, mutta en varsinaisesti pelkää sitä - ostettiin kuitenkin viereiset paikat, että voidaan pitää kädestä kiinni, jos alkaa jänskättämään! Ja purkkaa pitääkin vielä pakata mukaan, sillä ainakin omat korvani menevät helposti lukkoon ja purkka kyllä pelastaa silloin.

Köpiksen suunnalla kaikki on aika hyvin suunniteltu; lentokentältä keskustaan pääsee sekä bussilla että junalla ja lippuja voi ostaa kentältä. Lipunoston jälkeen ei tarvitsekaan kuin löytää oikeaan junaan tai bussiin ja jäädä oikealla pysäkillä pois.. Onneksi tanskalaiset puhuvat kuulemma hyvin englantia, joten eiköhän päädytä oikeaan paikkaan! Karttojakin tulostettiin jo valmiiksi, jotta liikkuminen keskustassa on helpompaa eikä aikaa mene siihen, että eksytään joka toisessa kadunkulmauksessa - oli sitten kuinka turistia hyvänsä, aion avata kartan joka kerta, kun tarve iskee.

Huolimatta kaikesta jännityksestä määränpäähän pääsemiseksi olen todella innoissani tästä matkasta! Ihan huippua päästä lomailemaan Mikon kanssa ja nähdä molemmille uusi maa ja sen nähtävyyksiä. Ja yhdessä matkustaessa on se hyvä puoli, että toinen on aina siinä vieressä kuuntelemassa ja selittämässä, jos kielimuuri iskee tai lentäminen alkaa sittenkin jännittää. Lisäksi on ihana nähdä sukulaisia ja viettää heidän kanssaan aikaa :)

Jännittääkö teitä matkustaminen? Millaisia vinkkejä teillä on yleisesti matkustamiseen tai erityisesti Tanskan matkalle? :)

7 kommenttia :

 1. Ei kannata jännittää niitä automaatteja ollenkaan, ne ovat helppoja ja melkein aina on virkailija siinä lähellä jos tulee ongelmia! Jopa mun vanhemmat osaa nykyään käyttää niitä ;)

  Köpiksessä on myös tosi helppo ostaa automaatista junalippu ja se juna on muutenkin helppo valinta, suosittelen:) Muistaakseni pysäkit luki junassa tai ne kuulutettiin.

  Ei kannata yhtään jännittää - kyllä kaikki aina järjestyy! Kivaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että tällaisella jännittäjälläkin on toiveita selvitä junassa Köpiksessä! Just mietittiin, olisiko juna vai bussi parempi vaihtoehto, mutta ilmeisesti tuo juna voisi olla hyvä :) Ja ehkä uskallan käyttää automaattiakin, jos on kamalat jonot ;)

   Poista
 2. Me ollaan kentällä aina n. 2h ennen lähtöä. Mäkin panikoin ensin niitä automaatteja, mut ne on tosi simppeleitä, oikeesti. Sinne syötetään varausnumero ja sitten vaan ohjeiden mukaan. Automaattien lähistöllä pyörii lentokentän henkilökuntaa, jotka auttaa, jos on tarves. Laukutkin osaan jo laittaa itse matkaan, sekin on oikeesti simppeliä.

  Lennolle laitan aina korottomat kengät, vyöttömät housut ja rintsikoissa on aina "turvakaaret" :'D eikä ne oo koskaan huutanu. Käsimatkatavaraan laitan laturit, elektroniikan ja lääkkeet, kaikki meikit yms. ruumaan. Eipähän tartte miettiä onko ripsari tai huulikiilto neste.

  Mulla lennoilla maha täyttyy kaasuista (ei kivaa), mutta siihen olen ostanut apteekista Disflatyl-nimistä lääkettä, jonka nappaan ennen lentoa, eikä ongelmia ole ollut. Matkapahoinvoinnista en kärsi.

  Sekä Suomen että Tanskan päässä paras vinkki on, että kysyy, jos jotain ei tiedä / osaa. Tanskalaiset puhuu yleisesti ottaen hyvää englantia, joten sekään ei ole ongelma.
  Paniikki pois, hyvin se sujuu, teitä on kaksi reipasta nuorta matkalla. Nauttikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! <3 Ihan huippua kuulla, ettei se nyt niin hankalaa voi olla asioida automaatilla tai löytää oikeita reittejä! :) Minäkin pakkasin vain välttämättömimmät käsimatkatavaroihin ja taisimpa sujauttaa miehenkin reppuun jo jotain, kun oma laukku täyttyi uhkaavasti.. :D

   Kiitos, nautitaan reissusta! Mukavaa alkavaa viikkoa sinne! :)

   Poista
 3. Mukavaa matkaa<3 Ne automaatit on tosi kätsyjä, kuten joku jo aikasemmin mainitsikin! :)

  VastaaPoista
 4. Mä niin muistan myös miten ennen hermoilin ja jännitin kaikkea :D Nykyään matkustaminen on jotenkin helppoa itselle eikä enää stressaile mitään. Mä voin vähän kertoa vinkkejä jos niistä olisi apua :)

  Me mennään yleensä noin 2 tuntia ennen kentälle ja meillä on yleensä yksi iso matkalaukku ja sitten käsimatkatavaroita, riippuen mihin mennään. Niissä automaateissa on todella helppo tehdä lähtöselvitys ja jos ei jostain syystä osaa, aina on henkilökuntaa auttamassa :) Myös se tarra on helppo kiinnittää vaikka jostain syystä se ei tuu multa edelleekää rutiininomaisesti ja tykkään jos henkilökunta sen laittaa :D

  Turvatarkastukset ovat aina sujuneet meiltä mukavasti ja netistä tosiaan löytyy mitä kaikkea saa ottaa ja mitä ei. Ehkä nuo nesteet aiheuttaa ihmisissä eniten huolta, mutta tosiaan ei kannata ottaa niitä liikaa mukaan koneeseen ja isot purnukat pakata ruumaan. Kamerat, läppärit, hiuslakat ja sytkäritkin saa olla mukana koneessa :) Ja tosiaan se turvaportti ei kovin helposti huuda, mulla on monesti ollut metallia eikä ole huutanut.

  Köpiksessä pärjää hyvin englannilla ja sieltä lentokentältä tosiaan pääsee hyvin junalla ja bussilla keskustaan. Siellä on henkiökuntaa auttamassa lipunostamisessa, joten pitää vain tietää mihin on menossa :D En tiedä mikä liittymä sulla on, mutta ainakin Telian ja muissa liittymissä netin käyttäminen Pohjoismaissa on ilmaista ja Euroopassakin, joten mä käytän aina Googlemappia. Se on mun pelastus kaikilla reissuilla ja suosittelen siis sen käyttöä vaikka se välillä hiukan sekava onkin. Köpiksessä kaikki on kävelymatkan päässä ja siellä on helppo kävellä. Merenneidolle kävelee pidempi matka, me mentii sinne bussilla ja sieltä sitten käveltiin keskustaan takaisin :) Oikein ihanaa reissua vielä, laita viestiä jos sulla on vielä jotain kysyttävää<3

  VastaaPoista
 5. Hei Emma Karoliina!

  Tervetuloa lentoasemalle, kun matkan aika koittaa. Olemme siellä sinua ja muita matkustajia varten, joten älä epäroi ottaa yhteyttä.

  Vastauksia kysymyksiisi on koottu sivulle https://www.finavia.fi/fi/lentomatka/. Sieltä löydät tietoa, miten toimia ennen matkaa ja lentoasemalla. Sivulla on useita ohjeita, vinkkejä, juttuja ja videoita - ja toki meihin voi ottaa yhteyttä paikan päällä suoraan kasvokkain ja etukäteen esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä. Vastaamme mieluusti mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Meidät löytää somesta nimillä @Finavia ja @HelsinkiAirport.

  Hyvää matkaa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)