SOCIAL MEDIA

tiistai 5. huhtikuuta 2016

Parhaat sporttisovellukset

Erilaisten liikunta- ja ruokasovellusten käyttäminen ei tee lihaksikkaaksi kuten ei aiheeseen liittyvän kirjallisuuden lukeminenkaan, sillä muuten olisin jo treenaamassa bikiniftness-kisoihin. Sovellukset kuitenkin motivoivat liikkumaan sekä syömään oikein ja niiden avulla voi myös opetella terveellisen elämän peruspilareiden hallintaa. Omasta puhelimestani löytyy kolme terveellisiin elämäntapoihin kannustavaa sovellusta, jotka ihan oikeasti motivoivat.

1. FatSecret

treenisovellus
FatSecret on sovellus, jolla pystyy tarkkailemaan omia ruokailutottumuksiaan, kirjaamaan syödyt ruuat ylös ja laskemaan treenien aikana kuluneen energian. Sovellus on suomenkielinen, mikä helpottaa huomattavasti sen käyttöä - en periaatteestakaan lataa ulkomaalaisia treenisovelluksia, sillä yksiköiden muunnoksissa vähintään menee jokin pieleen. Usein myös kielitaitoni pettää ja sovelluksesta ei ole lopulta yhtään mitään hyötyä.

Sovelluksessa pystyy hakemaan eri ruoka-aineita niin kirjoittamalla niiden nimiä kuin skannaamalla paketin viivakoodin. Usein valittavana jokaiselle ruualle tai ainesosalle on jokin tyypillinen annoskoko, grammamäärä tai tietty koko. Esimerkiksi banaanit merkataan niiden pituuden mukaan, jauhot grammoina ja kaurapuuro tyypillisenä annoskokona. Toki näitä kaikkia kokoja pystyy muuttamaan sen mukaan, mitä on syönyt.

Sovellus laskee automaattisesti eri ruoka-aineista saadut rasvat, proteiinit, hiilihydraatit sekä suolan ja esittää ne numeroina, prosentteina sekä diagrammina. Näiden arvojen perusteella on helppo verrata määriä suosituksiin ja pohtia, miten ruokailutottumuksia pitäisi muuttaa, jotta arvoihin päästäisiin paremmin. Ruokien syöttämisen yhteydessä saattaa myös huomata, mistä niitä mystisiä kaloreita oikein tulee; itse hämmennyin esimerkiksi siitä, miten paljon kaloreita peruna sisältää!

treenisovellus

Sovellukseen kirjataan myös liikkkumiset käytetyn ajan ja tehokkuuden mukaan. Tällöin sovellus laskee päivän aikana kulutettuun energiaan myös treenit. Kun sovellus ladataan, syötetään sille tiedoksi paino, omat tavoitteet ja normaalin päivärytmin mukainen arvio kulutuksesta (vähäinen, kohtalainen, hyvin fyysinen..) ja sovellus ilmoittaa, montako kaloria pelkkä perusaineenvaihdunta kuluttaa eli paljonko päivässä pitää vähintään syödä pysyäkseen hyvissä voimissa.

Tykkään sovelluksesta todella paljon, koska se on selkeä ja helppokäyttöinen. On myös motivoivaa nähdä, miten tulee syötyä ja liikuttua sekä miten paino vaihtuu. Ja mikä parasta, jos kaloreita on paljon saamatta, se muistuttaa syömään vielä illallakin, vaikkei olisi enää kova nälkä. Mikko varmaan välillä nauraakin mielessään, kun ilmoitan, että "200 kaloria on vielä syömättä, nyt täytyy hakea banaani ja pähkinöitä". Mutta toimii, ei tule syötyä ainakaan alle kulutuksen!

2. Sports Tracker

treenisovellus
 Ärsyttääkö ketään muuta se, että lenkiltä tullessa ei ole hajuakaan, kuinka pitkä matka tuli käveltyä tai pyöräiltyä? Myös FatSecrettiin kävelynopeuden miettiminen on ollut haastavaa, sillä tiedän toki kävelleeni reippaasti tai rauhallisesti, mutta en sitä, olenko kävellyt 5km/h vai 6,5km/h. Tästä syystä olen ihan onnessani, kun löysin Sports Trackerin, joka mittaa lenkkien pituuksia sateliittien avulla.

Liikkumismuotoja on useita, mutta itse olen käyttänyt sovellusta tähän mennessä vain kävely- ja pyörälenkkien mittaamiseen. Positiivista oli myös se, että olen aina luullut olevani käsittämättömän hidas kävelemään kouluun, kun noin puolentoista kilometrin matkaan menee 25 minuuttia. Sovelluksen ansiosta koulumatkan pituudeksi hahmottuikin 2,3 kilometriä, mikä kyllä helpotti ajatusta itsestä kilpikonnana!

Sovellus myös tallentaa tehdyt lenkit ja vertailee niiden pituuksia ja kestoja toisiinsa. Sovellukseen voi asettaa myös viikkotavoitteen, joka tulee täyttää viikon aikana erilaisilla aerobisilla liikunnoilla. Paljon koukuttavia juttuja, jotka saattavat motivoida ainakin osaa liikkujista. Itselleni tärkein ominaisuus on kuitenkin tuo ajan ja matkan mittaaminen, sillä monesti unohdan myös katsoa kelloa lenkille lähtiessä ja tuo matkan mittaaminen, kuten aiemmin mainitsin, on ihan mahdotonta etenkin, jos kävelee jossain muualla kuin virallisilla teillä.

3. MealLogger

ruokasovellus
 MealLoggerin käyttö on viime aikoina jäänyt vähäisemmälle, mutta voin kyllä lämmöllä suositella sitäkin. Se sopii erinomaisesti esimerkiksi kaverin kanssa ruokailutottumusten tarkkailuun tai esimerkiksi ryhmälaihduttamiseen. Ainakin MealLoggerin ryhmiä selatessa löytyi useampikin laihdutus-/kiinteytysryhmä, joka oli suljettu ulkopuolisilta.

Tarkoituksena on siis ottaa kuvia omista syömisistään ja juomisistaan tai jakaa ne sanallisesti aikajanalle. Aikajanalta pystyy tarkastelemaan onko tullut syötyä säännöllisesti ja esimerkiksi juotua tarpeeksi vettä. Sovellus on englannin kielinen, mikä hieman omalla kohdalla hankaloittaa sen kaikkien toimintojen käyttämistä. Ilmeisesti tässäkin olisi mahdollista syöttää tietoja syödyistä lihoista, viljatuotteista, maitotuotteista ja muista vastaavista sovellukseen lisätiedoiksi.

Kuvista voi tykkäillä ja niitä voi kommentoida ihan kuin Facebookissa kuvia konsanaan. Kuvat voi joko pitää vain itsellään tai ne voi jakaa haluamilleen ryhmille. Myös käyttäjän pystyy piilottamaan siten, että sitä ei näe muut kuin sinä itse. Ihan käypä sovellus siis ruokailuvälien ja syötyjen ruokien tarkasteluun - eikä ole turhaa hifistelyä grammojen kanssa, jos pystyy kuvista katsomaan, onko tullut syötyä hyvin vai huonosti. 

treenisovellukset

Millaisia treenisovelluksia te käytätte? Oletteko kokeilleet jotakin näistä? :)

Jälkikirjoituksena; ketä muuta ärsyttää näin kevään tullen tämä Heilin-blogissa mainitsemani ilmiö, joka vie aika paljon intoa lenkkeilyltä yhtään missään:

Sami Juvonen
Kuva: Sami Juvonen

19 kommenttia :

 1. Apua toi kakkajuttu on kyllä niin totta! Mua niinkään haittaa se et koira tekee tarpeensa tien sivuun, mutta kun itse asun täällä maalla oon huomannut, että jotkut antaa niiden paskoa keskelle tietä tai metsäpolkua. Sepä sitten ihanaa onkin kun siihen läjään astuu... Mutta anyways tää on tosi hyödyllinen postaus! Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin jakaa kyllä täysin tuon maalla-asumisen riemun tolta osin. Asuin ensimmäiset 19 vuotta maalla ja siellä kyllä juoksee niin koirat kun hevosetkin vapaana ja tekee tarpeensa minne sattuu.. :D

   Hyvä, että postauksesta oli hyötyä! :)

   Poista
 2. Mulla kun ei ole älykännyä, niin olen tehnyt näistä itselleni Excelin koneelle. Se sitten ynnäilee liikunnat ja syömiset ja sinne voi vaihtaa omat kaloritavoitteet. Katselin tässä yks päivä, että kohta olen neljä vuotta niitä syömisiä ja liikuntaa sinne kirjaillut. (taukoja tosin silloin tällöin välissä...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, kuulostaa tosi hyvältä! Neljässä vuodessa varmaan alkaa jo muistaakin, miten paljon kaloreita missäkin ruuassa on ja tuo homma helpottuu! Itselläni suurin ongelma on aina se, ettei miulle jää yhtään mieleen, paljonko missäkin on kaloreita, niin menisi varmaan aikaa opetellessa :D

   Poista
 3. Itse käytän vain Samsung-puhelimessani valmiina ollutta S Health -sovellusta, johon voi kirjata ruuat samalla tavalla kuin FatSecretissä ja joka mittaa urheilusuoritukset samoin kuin Sports Tracker :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä sovellukselta! :) Miullakin on Samsung, mutta täällä ei tainnut olla valmiina tuollaista sovellusta, mutta onneksi vastaava on löytynyt appstoresta :)

   Poista
 4. Mulla on ollut käytössä myfitnesspal joka on periaatteessa sama sovellus kuin tuo fatsecret, mutta vaan englanniksi. Ja tosiaan samat toimintaperiaatteet, mutta välillä tuntuu myfitnesspal sovelluksen kanssa että se antaa liian pienen kaloritavoitteen. Ja myfitnesspal on myös siitä kiva, että siinä voi lisätä sähköpostin kautta kaverin/kavereita ja vain te näette ainakin toistenne treenisuoritukset, mutta siitä päivän syömisistä en ole aivan varma, että näkyykö. Ja tietenkin komppaan sua tuon sports trackerin kanssa! Aivan mahtava sovellus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä sovellukselta! :) Itselleni juuri tuo suomenkielisyys on plussaa, sillä englannin taidot ovat aika kehnolla tasolla.. Mutta kaloritavoitteiden kanssa kannattaa kyllä itse pysyä valppaana, sillä mie en ainakaan sokeasti uskalla luottaa siihen, että joku koodattu ohjelma osaa laskea minulle oikean määrän. FatSecretin ilmoittama 1800 kaloria kuitenkin kuulostaa ihan hyvältä ja on tuntunut kropassakin oikealta :)

   Poista
 5. Pitääkin ladata nuo kaksi ensimmäistä! Sport Trackerista olen kuullut ennenkin, mutta tuo toinen oli korvaani ihan uusi tuttavuus. Varmasti motivoivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla! :) Miekin olin nähnyt Sports Trackerista kuvia, mutta en koskaan ollut itse kokeillut :D

   Poista
 6. Itse käytän Sports Trackeria, hyödyllinen sovellus! Mielenkiintoisilta vaikuttaa nuo pari muutakin sovellusta.

  http://minnaphoto.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Oi, kiitos paljon näistä vinkeistä! :) Tuo ensimmäinen FatSecret lähtee ainakin kokeiluun, kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Itselläni on ollut käytössä vain puhelimessani jo itsessään ollut S Health, joka laskee askelien määrän päivän aikana, mutta nuo syömisien kirjaamiset tulisivat ainakin itselleni enemmän tarpeeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että näistä oli iloa! :) Joku tuolla aiemminkin mainitsi S Healthista, joka on Samsungissa valmiina, mutta mie olen tainnut hukata kyseisen sovelluksen jo alkumetreillä jonnekin :D Olisi tosin mielenkiintoista joskus tietää, montako askelta päivän aikana tulee otettua - tosin olisiko se tulos miellyttävä vai järkyttävä, siinä olisi jännittämistä :D

   Poista
 8. Hei kiitos paljon vinkeistä! :) Toi FatSecret oli ihan uusi tuttavuus ja latasinkin sen heti kokeiluun :) Tosi hyvältä kyllä vaikuttaa!

  VastaaPoista
 9. FatSecret oli sovellut, josta en ollut kuullutkaan. Lataan sen koekäyttöön heti tänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vaikuttaa olevan monelle se tuntemattomin sovellus, kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla! :)

   Poista
 10. pitääpä laittaa näitä Appseja korvan taa. Pari oli tuttua mutta muuten aioin tutustua :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)