SOCIAL MEDIA

keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Naureskelevat lissut pois salilta

Tänään kävin lunastamassa arpajaisvoittoni LadyLineltä; kolmen kerran liikuntakortti, jolla pääsee niin salille kuin ryhmäliikuntoihinkin. Siinä esittelykierroksella katselin ympärilleni ja ilahduin valtavasti nähdessäni kaksi vanhusta infossa pohtimassa, mille ryhmäliikuntatunnille he menisivät perjantaina. Ihanaa, että ihmiset ikään ja kokoon katsomatta haluavat liikkua ja osallistua myös ryhmäliikuntoihin. Sitten mieleeni muistui postaus, jonka kirjoitin Heilin blogiini sunnuntaisella junamatkalla. Teemaltaan se sopii täydellisesti myös tähän miun viralliseen blogiin, joten olkaapa hyvät; painavaa sanottavaa heille, joiden mielestä liikunta kuuluu vain laihoille.
Joensuu

Lihaksikkuus on tämän päivän uusi laiha. Fitness on suosituin harrastus ja proteiinipatukka se herkkupala pahan päivän varalle. Kun vatsa on litteä ja pylly pyöreä, ei haittaa, vaikka salilla kaikkien katseet kääntyvät. Hetkinen, eihän salilla ole kuin timmejä ihmisiä, koska liikakiloiset nauretaan sieltä pihalle!

Iltalehden viimeisimmät uutiset laihduttamisesta ovat olleet kiukuttavaa luettavaa. Ensin pikkulissut olivat naureskelleet juoksumatolla treenaavalle ylipainoiselle naiselle ja seuraava uutinen kertoi, että reilusti ylipainoinen mies ei saa uida uimahallissa, ellei pue speedoja päällensä - ja juuri kun vesiliikuntaa oli suositeltu ylipaino-ongelmiin.

Inhosin monta vuotta salilla käymistä sen vuoksi, etten tuntenut oloani laisinkaan mukavaksi, kun tikissä (tai vain mieleltään tikissä) olevat kanssaliikkujat unohtavat oman treenauksensa ja keskittyvät vain muiden töllistelyyn. On kuitenkin järkyttävää, että ihmiselle, joka haluaa liikkua, pudottaa painoa ja korjata elämäntapojaan, NAURETAAN. En käsitä, kuinka kukaan voi olla niin vastenmielinen, että nauraa toisille. Jos olisin itse ollut salilla, olisin unohtanut täysin kasvatuksen nätisti puhumisesta ja fiksusti käyttäytymisestä - kyllä olisivat nämä teinit kuulleet kunniansa.
Uimahallitapaus nostatti pintaan lähinnä surua. Tiedän kyllä, että uimahalleissa uimashortsien käyttö on kielletty ihan puhtaussyistäkin, mutta eikö tässä nyt olisi olemassa mitään joustoa? Mies itse kuvaili uutisessa itseään ylipainoiseksi ja sanoi, ettei speedot hänen päällään olisi mukavaa katseltavaa. Aloin miettiä, että jos joku käskisi minun pukeutua XXS-kokoisiin bikineihin tai en saisi uida, jäisi polskuttelut kyllä väliin.
Jos tiukat säännöt eivät tee liikkumisestamme hankalaa, sen päättävät tehdä kanssaliikkujat. On varmaan hieno tunne miettiä, mitä liikuntaa voisikaan harrastaa mahdollisimman piilossa kaikkien katseilta ja silti nauttia siitä - lajit ovat aika vähissä. Jos säädöksistä ei voida joustaa, voidaanko kuntosaleille alkaa pitää pääsykokeita ja korkeampia ikärajoja? Ja voitaisiinko antaa naureskelijoille ikuiset porttikiellot. Minä arvostan jokaista ihmistä sellaisena kuin hän on, ulkonäöstä riippumatta - törkeää toimintaa en arvosta milliäkään. Kaikilla on oikeus liikkua samoissa paikoissa ja nauttia liikunnasta ilman kiusaamista.

Mitä ajatuksia muilla herää aiheesta? Uskaltaisitko ylipainosena mennä treenaamaan salille tai heittäytyä uima-altaaseen pikkupikkubikineissä?

23 kommenttia :

 1. Kyllähän varmasti tukevampi treenaaja salilla erottuu massasta, mutta kuten sanoit, ei hänelle missään nimessä tulisi naureskella. Päinvastoin, tsempata ja tarvittaessa vaikkapa auttaa ja neuvoa, koska hän on tehnyt päätöksen alkaa kuntoilla.

  Ja tuo uimahallisääntö on mietityttänyt minuakin usein. Mieheni haluaisi kohottaa kuntoaan ja pudottaa hieman painoaan uimalla, mutta ei halua vetää speedoja jalkaan, vaikkei ne hänellä varmasti pahannäköiset olisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, jokainen ansaitsee mahdollisuuden liikkua ja iloita siitä! Mie oon ainakin todella kiitollinen niille kanssatreenaajille, jotka ovat nähneet hätääntyneen ilmeeni, kun pyörin ympäri jotain laitetta ja yritän kuumeisesti keksiä, miten sen pitäisi toimia. Siinä kohtaa on kyllä ollut ilo saada apua ja vinkkejä! :)

   Tuo uimahallisääntö on kyllä kurjasta päästä! Ymmärrän toki, että jos uimashortseja käyttää tavallisina shortseina ja pulahtaa niissä samoissa altaaseen, hyvinhän se vesi likaantuu, mutta voisikohan uimahousuvalmistajat laittaa tämän ongelman pohdintaan! Jos kehiteltäisiin ihan oikeat uimashortsit, joita ei kehtaisi käyttää kuin uimahallissa, mutta siellä nimenomaan saisi käyttää eikä tarvitsisi pukeutua minispeedoihin!

   Poista
 2. Postasit tosi hyvästä aiheesta ja puhut täyttä asiaa!♥

  VastaaPoista
 3. Oon miettinyt useasti ihan samoja juttuja! Mun mielestä on positiivista nähdä, jos erityisesti joku selvästi ylipainoinen treenaa kuntosalilla, käy uimassa ja vaikka ulkoilee. Sehän tarkoittaa sitä, että hän pitää terveydestään huolta ja on mahdollisesti tekemässä kiloilleen jotain ja siitä jos jostain on ihan turha lihaksikkaiden ja hoikkien naureskella. Ylipäänsäkin -oli sitten itse kuinka hyvässä kunnossa tahansa- pitäisi tajuta se että se kuntosali on paikka jonne kuka tahansa saa tulla treenaamaan, oli se sitten vaikka laihduttamista terveyden vuoksi tai vaan sitä että nauttii liikkumisesta.

  Lisäksi ainakin mun mielestä itsetuntoa nostaa todella paljon se, jos itse viihtyy niissä uikkareissa jotka omistaa! Ei todellakaan kenenkään pitäis olla pakko jotain tietynlaista uikkaria pukea päälle jos ei yksinkertaisesti halua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, olen sinun kanssasi todella samaa mieltä! Salille mennään treenaamaan jokainen omista syistä; toiset nauttii siitä suunnattomasti, toiset haluaa kiinteytyä/laihduttaa/kasvattaa lihasta ja kolmannet käy siellä tavan tai sosiaalisuuden vuoksi, ja syiden määrä on loputon! Kaikki ovat kuitenkin hyviä syitä liikkua eikä kenenkään kuntoiluintoa pitäisi pilata naureskelemalla ja tuijottelemalla!

   Ja uikkariasia; en ikinä menisi liian pienissä uikkareissa ja itselleni epäedullisen näköisissä simmareissa halliin, kyllä jäisi uinnit väliin :(

   Poista
 4. Vitsit. Tää aihe ärsyttää mua kyllä ihan suunnattomasti. Niskakarvat pystyssä lueskelen aina juttuja, joissa isompikokoiset ihmiset ovat saaneet haukkuja ja ilkeitä katseita kuntosaleilla. En voi ymmärtää, kuinka idiootti tarvii olla, että alkaa kommentoimaan toisen ulkonäköä tai treenaamista.
  Itselläni ei tulisi mieleenikään puuttua kenenkään toisen treeniin, tai ainakaan lähteä haukkumaan yhtään ketään. Toisaalta, ne tikissä olevat kanssatreenaajat katselevat monesti alta kulmiensa ihan kaikkia siellä salilla, ei pelkästään lihavia. Ihmiset voisivat kuitenkin vähän miettiä, kuinka suuri kynnys se ensimmäinen salikerta jokaiselle on, etenkin ihmiselle, jolla on paljon ylipainoa. Sitten jos saa hirveän kasan paskaa niskaan, niin ei varmasti kiinnosta tulla uudelleen.
  Itse katson ihaillen isoja ihmisiä, koska he ovat USKALTANEET tulla salille ja tekisi mieli mennä sanomaan, että superhienoa nähdä heidät siellä. En kuitenkaan mene, koska pelkään kuulostavani sarkastiselta. Sen sijaan katson heitä hymyillen ja koitan olla mahdollisimman ystävällinen ja jos huomaan, että heillä on ongelmia joidenkin laitteiden kanssa. En ala toljottaa, että " MITÄ TOI OIKEIN DUUNAA? " vaan keskityn omaan treeniini.
  En muutenkaan ymmärrä, miten jotkut jaksavat kiinnittää niin paljon huomiota muihin kuntoilijoihin, koska itselläni ei ainakaan ole aikaa oman treenini lomassa alkaa toisia pällistelemään.
  Ehkä juuri näiden pikkulissujen takia, en käy alle 18-vuotiaille sallituilla saleilla. Menisi varmaan hermot alta aikayksikön, vaikka en väitä, että täysi-ikäisetkään aina kauhean ystävällisiä olisivat. Lukiessani tällaisia juttuja tulee kyllä aina huokaistua helpotuksesta, että omalla salillani on todella mukavia kanssatreenaajia.

  Mutta joo, olen puhunut. Tämä aihe vain ärsyttää niin suunnattomasti. :D Ja mitä siihen speedo-mieheen tulee. Ymmärrän häntä täysin ja pieni jousto olisi uimahallilta ollut enemmän kuin inhimillistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanaa, että jaoit ajatuksiasi näin pitkästi! :) Olen kyllä niin samaa mieltä siitä, että salilla pitäisi keskittyä vain omaan tekemiseen eikä tuijotella muita. Ja tottapa tuokin, että tuijotellaan salilla ihan normaalipainoisiakin, koska aina joku keksii, että hän on lihaksikkaampi, laihempi, timmimpi tai muuten vain paljon parempi kuin muut. Ärsyttävääää!

   Miekin käyn ammattikorkeakoulun salilla ja onneksi siellä on jo aikuisiksi kasvaneita ihmisiä, jotka keskittyvät omaan treenaamiseen (tai kännykän räpeltämiseen..), eivätkä muiden pällistelyyn!

   Poista
 5. Tosi hyvä postaus hyvinkin ajankohtaisesta aiheesta! Tällä hetkellä tuntuu sosiaalisesta mediasta ja uutissivustoilta löytyvän aivan liian monta tapausta, joissa huonommassa kunnossa olevat ovat halunneet aloittaa kuntoilun, mutta se päätyy usein siinä vaiheessa, kun saa vain pilkkaa osakseen... Mun mielestä jokaisella on oikeus urheilla omaan tapaansa ja pitää omasta kunnosta haluamallaan keinolla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta kommentistasi! :) On tärkeää, että jokainen saa nauttia liikunnasta sen lajin parissa, mistä pitää! :)

   Poista
 6. Olen täysin samaa mieltä naureskeluista. Minun mielestäni hieman isompi kokoisille naureskelu salilla on melkein sama asia, kuin sairaille ihmisille naureskelu sairaalassa.
  Mutta minusta nykyään on aika paljon kuntosaleja, joissa on 18 ikäräjä ja monissa suosituksena täysi-ikäisyyttä. Kyllä tässä tulee myös muistaa nuorempaa väkeä, jotka haluavat myös harrastaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin kiteytetty tuo naureskelu. Me kaikkihan olemmme salilla jostain syystä ja harvempi sinne menee vain muita pällistelemään, kyllä siellä on tarkoitus liikkua ja treenata!

   Totta kai on hienoa, että myös nuoremmat pääsevät kuntosaleille, mutta siitä olen iloinen, ettei kuitenkaan alle 16-vuotiaita päästetä saleille oikein missään. Kehitys on kuitenkin niin kesken heillä vielä, että ehtii sitä sitten aikuisenakin bodata :)

   Poista
 7. Kyllä oli taas niin loistava teksti☺ Minä olen inhonnut aina kuntosaleja juuri siksi, että mielessäni on ajatus siitä, kuinka sinne pitää mennä kalliit vaatteet päällä toisten säälivien katseiden alle...Rakkaiden lasteni innostamana olen nyt käynyt kohta kuukauden salilla ja ihan tavallisissa edullisissa urheiluvaatteissa. Siellä huhkiessani olen ollut ylpeä itsestäni että olen ottanut itseäni niskasta kiinni ja alkanut liikuttamaan näitä"löysiä"😂Suorastaan nautin rääkistä! Jos jollakin on aikaa katsella liikkuvaa ja ihanaa vartaloani niin siitä vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Äiti! <3 Oot kyllä niin paras ja mie oon mielettömän ylpee siusta! <3 Miustakin on pääasia, että itse viihtyy niissä urheiluvaatteissa ja tekee treenin ihan vain itsensä takia :) Ja tuo on hyvä motto, että antaa muiden katsella, elleivät oikeasti halua siellä treenata - omasta treenauksesta pitää olla ylpeä ja itseään ei tarvitse koskaan hävetä :)

   Poista
 8. Hyvä postaus:) ja ylipainoisia pitäisi nimenomaan kannustaa eikä mollata salilla :/

  VastaaPoista
 9. Mä itse en oo juuri koskaan tykännyt mennä salille, kun tuntuu että siellä on kaikki niin paljon parempia.. En muutenkaa usko, että tykkäisin salilla käymisestä, mutta niille ketkä oikeesti haluaisivat mennä, ei oo helppoa jos nauretaan ja muuta.. :( Hyvä postaus kuiteki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja tuo "aina on joku parempi" asetelma on miullekin aika tuttu, mutta oon opetellut unohtamaan sen, että aina joku pitää itseään parempana kuin mie. Mie treenaan ihan omalla tyylillä ja tahdilla ja iloitsen siitä - ajatelkoon muut mitä hyvänsä :)

   Poista
 10. En ole koskaan törmännyt siihen, että ketään tuijoteltaisiin ilkeäsävyisesti tai mollattaisiin ylipainon vuoksi salilla, jumpassa tai uimahallissa. Ikävää, jos tämä on totta. Jyväskylässä, kun on tullut kierrettyä useita liikuntapaikkoja, voin todeta, että en ole moiseen törmännyt. Enkö vain ole havainnut vai riippuuko se vain paikasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihanaa, että olet saanut treenata noin mukavassa ympäristössä! :) Luulen, että se on ihan tapauskohtaista; joskus salille sattuu joku pöllö, joka näkee oikeudekseen mulkoilla muita tai naureskella ja joskus ilmapiiri on tosi hyvä!

   Poista
 11. Tässä on yksi suurimmista syistä siihen, että treenaan kotini suojassa. Kyllä, olen käynyt salilla ja kyllä, tomaatinpunaiselle naamalleni ja matalalle kipukynnykselleni hihiteltiin. En tuntenut oloani hyväksi tai turvalliseksi tuomitsevien tai vähintääkin ihmettelevien ihmisten ympäröivänä. Se, etten jaksa vääntää matolla samaa settiä kuin kolme vuotta treenannut himourheilija ei tarkoita sitä, etten yritä. Kotona on ihanaa se, ettei kukaan ole näkemässä kun en jaksa vetää viimeistä kyykkyä maahan asti tai naurettavia punnerrusrityksiäni. Seinät eivät hihittele tai tuomitse ja on kyllä aikamoinen sääli, että jotkut sitä tekevät. Pointti on kuitenkin se, ettei kukaan ole urheilija syntyessään ja kaikki aloittavat jostain, myös ne hihittelevät mukahauskat tyypit. Se, että salilla on reilusti ylipainoinen henkilö yrittämässä ei ole naurun asia, päinvastoin. On ihailtavaa, että joku ottaa itseään niskasta kiinni ja pistää elämänsä ja kehonsa kuntoon! Se on helvetinmoinen sääli, että siitäkin sakotetaan jollain lailla. Onneksi saleilla kuitenkin vielä riittää ihania ja auttavaisia urheilijoita, jotka kyllä neuvovat jos näkevät jonkun tarvitsevan apua, näille tyyppien kohdalla olisi ison kättelyn ja kiitoksen paikka! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmasti olisi mukava treenata salilla, jos olo olisi koko ajan epämukava. Miekään en tykkää koskaan mennä uusille saleille, koska en tiedä, miten kaikki laitteet toimivat ja uudet ihmiset toljottavat helposti, jollei ole superurheilija.

   Olen samaa mieltä siitä, että yrittäminen on tärkeintä ja se, että ei me kukaan olla ammattilaisia, kun mennään ensimmäistä kertaa salille. Jokainen tekee omassa tahdissaan siten kuin itselle parhaalta tuntuu - se on tärkeintä!

   Poista
 12. Todella hyvä ja ajankohtainen postaus! Sali kuuluu kaikille, jotka siellä haluaa treenata, eikä vain niille, jotka sitä harrastavat, tai ovat hoikkia/lihaksikkaita. Ja kuntosaleilla voisi kyllä olla tarkempi valvonta juuri tällaisten naureskelevien henkilöiden takia. Olen kuitenkin sitä mieltä, että neuvoja saa antaa salilla toisille, jos huomaa toisen treenaavan jotenkin, että siinä voisi satuttaa vaikkapa selän, mutta turhanpäiväisen tuijottelun voi jokainen jättää sikseen!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)