SOCIAL MEDIA

maanantai 4. tammikuuta 2016

Mitä fanittaminen merkitsee

Ostettiin siskoni kanssa ennen joulua liput Antti Tuiskun Peto Show:hun huhtikuulle, koska täytyyhän se nyt ehdottomasti nähdä! Aluksi olin hieman varuillani, kun mies itse kuvaili tulevaa konserttia ennemminkin teatterimaiseksi esitykseksi, mutta heitin ennakkoluulot sivuun ja innostuin tulevasta keikkareissusta. Hauskinta on, että olen menossa sinne ennen Antti Tuiskua sydämen pohjastaan inhonneen siskoni kanssa - ilmeisesti hänenkin korvansa on virittynyt uudelle taajuudelle!

idoli idols Antti pop


Aloin kuitenkin miettiä lippujen oston jälkeen, mitä fanittaminen kohdallani oikeastaan tarkoittaa. Olen tottunut sanomaan itseäni Antti-faniksi, mutta sittemmin olen tajunnut, että meitä fanejakin taitaa olla aika moneen junaan. On heitä, jotka ovat valmiita tatuoimaan itsensä täyteen laulujen sanoja ja kiertämään joka ikisen keikan ja heitä, jotka kuuntelevat salaa levyjä kotonaan, kun kukaan ei ole kuulemassa. Mie en ole koskaan pelännyt sanoa tykkääväni Antin musiikista (vaikka tästä mieltymyksestä olen saanut kuulla kyllä enemmän kuin tarpeeksi..), mutta en myöskään fanaattisesti ole kiertänyt miehen perässä ympäri Suomen. Olen varmaan aika tavallinen fani.

Pienenä fanitin ihan mielettömästi Ilkka Jääskeläistä ja olisin varmaan mennyt naimisiin hänen kanssaan, jos se minusta olisi ollut kiinni. Leikkasin jokaisen kuvan ja haastattelun lehdestä irti ja koostin ne leikekirjaani (se on muuten oikeasti aika hieno leikekirja!). Nauhotin videolle kaikki ohjelmat, joissa hän esiintyi ja katsoin niitä yhä uudelleen ja uudelleen - kunnes osasin ne sanasta sanaan ulkoa ja viedeokin alkoi pätkimään. Mutta idolirakkaus kuuluu normaaliin kehitykseen, lapsena. Nykyisin olisin huolissani itsestäni, jos toimisin Antin kohdalla samoin.

idols Antti Varkaus

Tykkään Tuiskun musiikista ja osaan lähes kaikki kappaleet ulkoa, mutta ei se tarkoita silti sitä, että tykkäisin jokaisesta biisistä. On faneja, joiden mielestä jokainen idolin tekemä biisi on niin täydellinen, vaikka siinä ei olisi päätä eikä häntää. Itse oikeastaan yllätyin, miten suureen suosioon Antti uudella tyylillään ylsi, sillä olin lievästi järkyttynyt ensimmäisiä sinkkuja kuullessani; ei kai kukaan voi kuunnella En kommentoi -biisiä tuntematta myötähäpeää? Anttihan on sellanen sympaattinen lapinpoika - ja nyt se laulaa panemisesta, "ämmistä" ja esileikeistä. Kyllä, järkyttynyt on se tunne, joka aiheutuu tuosta kappaleesta jokaisella kuuntelukerralla.

Varmaan jotenkin siihen sympaattisuuteen tykästyinkin alunperin, kun aloin fanittamaan Tuiskua. Kaikki kertomukset koulukiusaamisesta, perhesuhteista ja tarinoista kappaleiden takana koskettivat alusta lähtien. Kunnioitan ja arvostan tätä ihmistä kyllä suuresti ja siksi en varmaan koskaan olekaan häpeillyt kertoa tykkääväni hänen musiikistaan - eihän sitä toki kukaan ole aiemmin ymmärtänyt, mutta uusimman levyn jälkeen niitä kaappifaneja on alkanut löytyä enemmänkin.

idols Antti idoli fani

Sitten fanituksen kohde on tietysti aina "ihana ja komea". Olen minäkin sanonut varmaan miljoona kertaa, että "Antti on kyllä niiiin ihana", mutta kommentti on yleensä liittynyt biisien sanoihin ja hänen haastatteluissa kertomiinsa juttuihin. Tykkään siitä rehellisestä ja avoimesta Antista, jona hänet olen mediassa nähnyt. Ja komeushan nyt on tietysti aika suhteellista; nuorempana pidin idoleitani komeana, vaikka miehet olisivat olleet minkänäköisiä tahansa, ihan vain siksi, että "sehän on miun idoli eli paras kaikessa". Ehkä tatuoitu mies sinisillä hiuksilla ei varsinaisesti ole se minun ihannemies, mutta eihän julkisuuden henkilöitä osaa ajatella samalla tavalla komeina kuin ihmisiä oikeassa elämässä, koska ammattikin jo määrittelee heidät tietynnäköisiksi. Julkkismieheksi kuitenkin kivannäköinen (tekeekö se julkisuus ihmisestä komean tai kauniin?)!

idoli Antti laulaja artisti suomalainen

Keikoilla muistan kuitenkin aina, miksi fanitan tätä artistia niin paljon! Tunnelma on aina katossa, penkeillä ei tee loppupeleissä yhtään mitään, kun kaikki tanssivat ja laulavat sydämensä kyllyydestä koko keikan ajan. Biisien sanojen takaa löytyy tärkeitä ja koskettavia ajatuksia. Välillä hullutellaan ja huudetaan biletysbiisien sanoja kilpaa ja sitten taas fiilistellään Tyhjän huoneen parissa. Keikalla myös tuntuu siltä, että me fanit ollaan tärkeitä Antille - se meitä kaikkia varmaan yhdistääkin.

Ketä te fanitatte? Millaisia faneja olette? :)

19 kommenttia :

 1. Mä tykkäsin nuorena hirveesti Antti Tuiskusta ja edelleen pidän hänen vanhemmasta musiikista. Nykyinen tyyli ei oikein sytytä mua, mutta en koskaan ole itseäni luokitellut Antin faniksi.

  Mä fanitan Robinia ihan täysillä. Robin on söötti ja pukeutuu hyvin, mutta on myös positiivinen ja puhuu asioista, jotka kuulostaa oudolta 17-vuotiaan suuhun. Olen monesti saanut ihmetteleviä katseita ja silmien pyörityksiä vastaukseksi, kun olen kertonut olevani ihan rakastunut Robiniin. Robinin kohdalla uusi tuotanto ei ehkä ole ihan niin hyvää kuin vanhempi, mutta toistaiseksi olen tiukasti seurannut Robinia somessa, lukenut kaikki artikkelit ja seurannut tv-ohjelmia, joissa hän on ollut vieraana. Kesällä olin Robinin meet and greet -tapahtumassa, jossa sain yhteiskuvan Robinin kanssa, julisteen ja nimmarin. Olen selkeästi vanhin siellä, mikä huvitti hieman itseäni, mutta tunsin olevani ihan tasavertainen fani muiden kanssa vaikken ehkä ollutkaan sitä Robinin "normaalia" fanikastia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie tykkään kanssa ihan tosi paljon Robinin musiikista! :) Oot kyllä kokenut paljon juttuja ja seurannut ihan todenteolla hänen uraansa ja elämäänsä; äläkä häpeile Meet and Greetissä, tiedän vielä paljon vanhempiakin ihmisiä, jotka kipittävät niissä :D

   Miusta on tärkeintä, että fanittaa rohkeasti sitä henkilöä, josta pitää eikä anna muiden mielipiteiden vaikuttaa siihen, kenestä tykkää ja miksi! :)

   Poista
 2. Tosi kiva kirjoitus ja hauskaa antti konserttia sulle! :) Itsellä melkee kymmenen vuoden takaa kyseisen miehen konsertti käytynä, vaikken koskaan kovin faniksi itseäni ole laskenutkaan. Mä en varmaan fanita oikeastaan ketään, mikä välillä harmittaa, mutten ole löytänyt ketään oikeasti fanitettavaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Ymmärrän kyllä tuon, jos ei kertakaikkiaan löydy ketään fanitettavaa; itsellänikin meni jokunen vuosi sillain, että en fanittanut oikein ketään, mutta sitten taas muistin Antin musiikin ja fani sisälläni nousi esiin!

   Poista
 3. Itse just joululoman alussa toteutin 6-vuotiaan minän unelman ja menin Antin keikalle kun se esiintyi täällä. Oli jotenkin kauheen kummallista kun vanhojen biisien sanat tuli ihan alitajunnasta kun niitä pikkusena tuli joka päivä kuunneltua :D Ja olihan se keikka muutenkin ihan mieletön vaikka pienet ennakkoluulot olikin! Kauheen kivasti kirjoitit, sait esille paljon asioita mitä moni on varmasti itsekin miettinyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Voi että, ihanaa, että pääsit toteuttamaan noin pitkän ajan takaa nousseen haaveen! Täytyy myöntää, että itsellänikin oli pieniä epäluuloja tätä "uutta-Anttia" kohtaan, mutta hyvin on ennakkoluulot karisseet, kun suurinpiirtein samanlainen ihminen vaikuttaa olevan uudenkin musiikin takana :)

   Poista
 4. Niin totta! Monesti fani-sanalla luullaan tarkoitettavan ainoastaan noita kiljuvia, hysteerisiä ja pakkomielteen tavoin idoliaan seuraavia faneja. Miksei voisi tosiaan fanittaa ihan "normaalistikin"?
  Mä olin ensin menossa ala-asteikäisenä naimisiin New Kids On The Blockin Jordanin kanssa, sitten yläasteella Ricky Martinin kanssa... Nykyään fanitan (ihan muuten vaan, kun naimisiinkin tuli jo mentyä...) Efecto Pasilloa, UD Las Palmasia, Serenquenquenesia, Jim Carreya, Finlandersia, Cesar Millania... Noin muutaman eri aloilta mainitakseni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompa kiva, että löytyy samanhenkisiä ihmisiä! Miustakin juuri tuo "normaalisti" fanittaminen on se juttu, mitä itse ainakin suosin ja pidän ihan arkipäiväisenä asiana.

   Oih, ihania nuo lapsuuden ja nuoruuden idolirakkaudet! Mutta hienoa, että edelleenkin löytyy fanitettavia, vaikka aviomies onkin jo löytynyt toisaalta :)

   Poista
 5. Apua, mäkin niin tykkään Antista! Olin ihan hirmunen Antti-fani silloin, kun Antti nousi suosioon Idolsin myötä. Sitten meni monta vuotta ilman Anttia ja nyt taas en muuta kuuntelekaan. Ihan parasta! :D Varmaan itsekin pakko hommata liput, jos niitä vielä saa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kiirehtimään lippujen kanssa, juuri katselin jotain kuvaa, joka ilmoitti, että ne on melkein loppuunmyyty :D

   Jotenkin aaltoilevasti tosiaan on mennyt omakin fanitus, mutta kyllä se aina siellä syvällä sisällä on ollut mielessä :)

   Poista
 6. Mä olin muksuna ihan hullu Antti-fani! :D Jokaisen biisin lyriikat muistettiin ulkoa ja niitä lauleltiin ihan avoimesti ;) Nykyisin en kauheammin enää kuuntele, mutta Antti on aivan ihana persoona ja onhan se nyt perhana komeakin! Suosittelen muuten seuraamaan Antin snapchattiä jos ei meinaa saada Antista tarpeekseen, tyyppi on aika hauskakin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, ihanaa, että löytyy vanhoja faneja! :) Mutta niin se välillä menee, että musiikkimaku muuttuu ja mieltymykset vaihtuu :)

   Miulla ei ookaan snäppiä, mutta joitain kuvia oon bongannut muualta somesta! Kiitos vinkistä ;)

   Poista
 7. Huh Antti on kyllä hyvä laulamaan, mutta miehen biisit ovat TODELLA mauttomia. En olisi mennyt keikalle vaikka olisi maksettu.

  http://fluffylelle.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, oletkin varmaan ensimmäisiä ihmisiä, joiden kuulen pitävän miehen laulusta, mutta ei kappaleista! Yleensä vihaajat inhoaa molempia :D mutta on hienoa, että osa ihmisistä osaa erottaa laulutaidon ja kappaleiden sanoman :)

   Poista
 8. Voi Antti... :D Joo tosiaan osaa laulaa, mutta varsinkin Peto on irti- biisi on vähän mauton kuten Mariellekin sanoi. Läpällähän niitä suurinta osaa kuuntelee, mutta onhan sata salamaa nyt aika cool! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sata salamaa on kyllä huippu! :) Mie en niinkään Peto on irti -biisistä ole järkyttynyt, mutta En kommentoi nostaa kyllä aina niskakarvat pystyyn :D

   Poista
 9. Mä tykkään ihan hulluna Antti Tuiskusta ja hänen biiseistään! :D♥ Nuorempana olin kunnon Tuisku fani, että välillä sukulaiset joutu jopa melkeen hiljentään mut ja viemään soittimen johonkin piiloon haha :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antti on kyllä niin loistava artisti! :) Kiva, että lukijoista löytyy muitakin faneja!

   Poista
 10. oi ihana meä Rovaniemen Antti! hih, mie oon aina ollu tosi tylsä fanittaja. Tykkään todella monipuolisesta musiikista ja käyn mielelläni keikoilla, koska livemusiikki on vaan niin parasta. Mutta ikinä en ole päässy super fanituksen sisälle, en sitte millään :D tosi kiva postaus!! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)