SOCIAL MEDIA

keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Käsikirjasta vinkkejä ruokavalioon

Kirjoittelin teille jo aiemmin miun uudesta treeniohjelmasta, jonka löysin itselleni treeniohjelma.org -sivuston kautta. Tutustuin sivustoon siis noin kuukausi sitten ja täytyy sanoa, että tämän kolmen viikon treenien jälkeen olen enemmän kuin tyytyväinen saliohjelma-ostokseeni. Jopa omaan silmään tuntuu siltä, että olen alkanut pikku hiljaa edistyä - kädet näyttävät ainakin lihaksikkaammalta kuin ennen ja takareisiinkin on tullut pientä muotoa. Pieniä askelia, joita muut tuskin huomaavat, mutta siitä se lähtee.Ruokapuoli ei varsinaisesti ole mennyt ihan putkeen koko ajan, sillä houkutuksia ja "pakollisia herkuttelutilaisuuksia" on piisannut. "Pakollisia" herkkuhetkiä ovat tietenkin perheen kanssa vietetyt pikkujoulut, joka sunnuntaiset kahvittelut Mikon porukoiden luona sekä joulukalenterista joka aamu paljastuvat ihanat suklaapalat - nämä kuitenkin kuuluvat jokapäiväiseen ja -viikkoiseen elämään, enkä mie niistä aio luopua! Houkutuksia sen sijaan lojuu työpaikan ruokapöydällä, kun asiakkaat ilahduttavat työntekijöitä suklaarasioilla. Niin ja se työpaikan vieressä oleva leipomo... Sieltä saa salaattia! Olen sitä jo melkein joka päivä hakenutkin, mutta sieltä saa myös tosi hyviä pullia ja croisantteja.. Ja viereisestä S-Marketista saa vaikka mitä. Onneksi olen yleensä töissä paikassa, missä ei ole mitään houkutuksia lähimpään puoleen kilometriin!


Treeniohjelmien kaveriksi personal trainer Aleksi Hentilä on kirjoittanut Keventäjän käsikirjan, josta on tarkoitus olla hyötyä painonpudottajille ja treenaajille. Käsikirjan hinta on 19,90 ja summa tulee maksaa vain siinä tapauksessa, että kirjan ohjeilla saa tuloksia. Minä sain tilaisuuden tutustua Keventäjän käsikirjaan blogiyhteistyön merkeissä ja rehellisesti täytyy todeta, että kirja oli todella hyödyllinen ja raikkaalla tavalla kirjoitettu - ei siis sitä tavallista terveystiedonkirja materiaalia, vaan omakohtaisia kokemuksia, tosielämän esimerkkejä ja step-by-step -ohjeet painonhallintaan ja -pudotukseen.


Ravintopuolen teoriaosuus on pidetty napakkana, mutta informatiivisena. Pääpaino on kuitenkin käytännön esimerkeissä ja vinkeissä, joiden avulla jokainen voi suunnitella itselleen sopivan ruokavalion. Vaikka olen lukenut useita kirjoja sekä artikkeleita, joissa käsitellään ravintoa, painonhallintaa ja hyvinvointia, tulin todella iloiseksi siitä, ettei Hentilä kirjassaan jakanut neuvoja niinkään ammattilaisena vaan kanssatreenaajana. Paino-ongelmien kanssa painiskeleville on suuresti merkitystä sillä, lukeeko kirjassa "jos syöt pullan joka kerta kahvin kanssa, kertyy siitä liikakiloja" vai "jos syön pullan joka kerta kahvin kanssa, siitä kertyy vyötärölleni lisäkiloja" - tällöinhän olemme kirjoittajan kanssa samassa veneessä ja tiedämme, että niin myös hänelle käy.Positiivinen yllätys oli myös, että kirjasta löytyi kaava, jolla oman päivittäisen energiankulutuksen pystyy laskemaan melko tarkasti. En ollut koskaan ajatellutkaan, että sen pystyisi laskemaan jokaiselle erikseen. Lopussa vielä loistavana bonuksena kirjan ostaneelle löytyy valmiiksi suunnitellut ruokavaliot! Ruokavaliot on jaettu eri kategorioihin sen mukaan, mikä on päivän arvioitu energiankulutus. Lisäksi samalle "kulutusalueelle" löytyy jopa kolme erilaista ruokavaliota, joten siinä riittää, mistä valita. Ainoa miinuspuoli itselleni näissä ruokavalioissa oli, että en käytä minkäänlaisia proteiinijauheita tai ravintolisiä, joten omaa sovellusta hieman kaivataan siltä osin.

En ole toistaiseksi kokeillut vielä näitä ruokavalioita, sillä löysin ne vasta muutama päivä sitten. Olen muutenkin vannoutunut "kotiruuan" puolesta puhuja - uskon, että tavallisella ruualla pärjätään merkittävän pitkälle. Kuitenkin nämä kirjasta löytyneet ohjeet mukailevat paljoltin kotiruokamaisuutta, joten en näe syytä, miksi en voisi niitä joskus kokeillakin!Kokonaisuudessaan kirja oli oikein mukavaa luettavaa ja sieltä löytyi paljon uutta ja hyödyllistä tietoa. Suosittelen lämmöllä kirjaa jokaiselle, joka painii ruokavalio-ongelmien kanssa tai haluaa muuten vain perehtyä ruokavalioiden vaikutukseen arkipäiväisessä elämässä.

Noudatatteko te jonkinlaista ruokavaliota vai uskotteko ihan tavallisen ruuan voimaan? :)

2 kommenttia :

 1. Minä kirjaan syömiset ja liikunnat ja syön kaikkea. Ideana vain pitää ne tasapainossa. Olen laittanut itselleni kalorirajan, joka estää painonnousun ja kirjatessa syömisiä näet heti, pitääkö rajan alla pysyäkseen liikkua enemmän vai onko liikunnat syömisten kanssa tasoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tumpelo painoin puhelimella Poista-kohtaa, kun piti julkaista siun kommentti.. Mutta käyhän se näinkin :D

   Kuulostaa aika hyvältä systeemisltä! :) Oletko sie kirjannut ne ihan johonkin ohjelmaan vai perus Excel-taulukkoon? :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)