SOCIAL MEDIA

tiistai 4. elokuuta 2015

Korkesaaren ihastuttavat asukit

Alkukesän Korkeasaaren kuvat ovat unohtuneet ihan kokonaan kansioiden kätköihin. Haaveilin jo talvella pääseväni jonnekin eläinpuistoon, jotta pääsisin kokeilemaan uuden objektiivini tarjoamia mahdollisuuksia valokuvaukseen ja kyllä tämä tyttö olikin iloinen Korkesaaresta palatessaan - putki kantoi yllättävän kauas ja sain ikuistettua monta suloista otusta muistikortille. Lisäksi eläinpuistot ovat elämysmatkoja, jotka säilyvät mielessä pitkän aikaa.


Eläinpuistot jakavat mielipiteitä usein hyvin jyrkästi puolesta sekä vastaan ja itse kuuluun puolustusjoukkoihin. Ymmärrän hyvin, että eläimet eivät elä luonnollisissa elinympäristöissään ja esimerkiksi tiikereiden elinalue on huomattavasti pienempi kuin jos ne eläisivät luonnossa. Kuitenkin eläinpuistot antavat ihmisille mahdollisuuden tutustua eläinlajeihin, joihin suurimmalla osalla meistä ei olisi koskaan mahdollisuutta tutustua. On eri asia nähdä apinan kuva oppikirjassa kuin elävä apina muutaman metrin päässä.


Epäilen, että ilman eläintarhoja en tulisi koskaan näkemään esimerkiksi tiikeriä, apinaa tai kamelia. En tulisi koskaan ehkä perehtyneeksi niin tarkasti näiden eläinten luontaisten elinympäristöjen piirteisiin tai eläinten levinneisyyteen, ellei minulle tarjottaisi mahdollisuutta lukea tätä tietoa kätevästi häkkien vierellä sijaitsevista tauluista. Myös eläimen koon hahmottaminen on aivan erilainen kokemus, kun otuksen näkee elävänä kuin että tihrustaa kuvaa ympäristötieto-opin kirjasta.

Muistan kuinka lapsenakin luimme tietopaketit eläimistä hyvin tarkasti siskoni kanssa ja koostimme oman eläintarhaoppaan leirintäalueella piirtäen eläinten kuvia ja kirjoittaen faktoja niistä pieneen kirjaseen. Tuleva luokanopettaja tietää heti, miten voisi hyödyntää eläintarhavierailuja opetuksessa ;)


Moni laji on säästynyt myös sukupuutolta eläintarhojen ansiosta, sillä siellä niitä ei vaani samanlaiset vaarat kuin luonnossa. Ruoka tarjoillaan tiettyyn aikaan ja eläinten hyvinvoinnista huolehditaan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Virikkeitä löytyy joka lähtöön, enkä usko, että eläimet ihan hirveästi kuitenkaan kärsivät siitä, ettei heidän tarvitse koko ajan pelätä jotakin.


Totta kai olen lukenut uutisia siitä, kuinka eläimet kuolevat toisinaan yksinäisyyteen eläintarhoissa ja kyllähän tuollaiset uutiset laittavat aina miettimään ihmisen oikeutusta sulkea nämä luonnon ihmeet häkkeihin, jotta voisimme itse oppia niistä enemmän. Eläin voi kuitenkin kuolla yksinäisyyteen myös luonnossa - ja luonnossa yksinäisyys ei ole ainut uhka eläimille.


En halua kuitenkaan, että postauksesta tulee liian negatiivinen tai puolusteleva, vaan haluan, että voitte nauttia näiden ihanien eläinten kauneudesta ja komeudesta, joten tässä olisi kesäisiä otoksia näistä ainutlaatuisista eläimistä.
Juurikin viimeisenä oleva apina näytti nauttivan suuresti kameralle poseeraamisesta, sillä huomattuaan kameran, se alkoi etsiä sopivia koloja, joista kamerani mahtuisi kuvaamaan sitä. Ja selkeä yhteys ihmisillä on kyllä apinoihin; samanlaista poseeraamista ja pelleilemistä esiintyy molemmilla lajeilla, kun kamera tuodaan eteen!

Oletteko te eläintarhojen puolustajia vai vastustajia? Millaisia tuntemuksia ne teissä herättää? :)

3 kommenttia :

 1. en oikein tiedä, kuulunko eläintarhojen puolustajiin vai vastustajiin. oon jotain siltä väliltä, ymmärrän hyvin hyvät sekä huonot puolet eikä tuo asia ole lainkaan yksiselitteinen. hyviä pointteja kyllä toit esille, oikein hyviä! :) ihania eläinkuvia, toi vikan kuvan apina on ihan huikea! :D

  VastaaPoista
 2. Mun mielestä eläintarhoissa hienointa juuri tuo, että monet lajit pelastuvat sukupuuttoon kuolemiselta. Esim. Korkeasaaressa on se leopardi, joita on luonnonvaraisena enää muutama kymmen, mutta eläintarhojen ansiosta laji on säilynyt! Itse on eläintarhojen puolestapuhuja, kunhan eläimillä on hyvät ja luonnonmukaisuutta vastaavat tilat :)

  VastaaPoista
 3. Aivan upeita kuvia! Toi eka varsinkin on todella söpö:) Liityin lukijaksi!

  http://heidieveliina.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)