SOCIAL MEDIA

sunnuntai 23. elokuuta 2015

Anonyyminä saa sanoa mitä vain"Ne kuvasi sua eilen kuiskien
ja ne laittoi sen pätkän kiertämään
Anonyymit ja nimimerkit sua taas
nöyryyttää"


Omana kouluaikanani kiusaaminen rajoittui lähinnä porukan ulkopuolelle jättämiseen, supatteluun ja vihjaileviin, mutta ilkeisiin kommentteihin. Uusi sukupolvi on kuitenkin nokkelampaa porukkaa ja kiusaaminen on saanut kymmeniä ja taas kymmeniä uusia muotoja, joista valitettavasti ei ole tietoa luokanopettajilla, vanhemmilla kuin ei meillä tulevilla luokanopettajillakaan. Aihe tuntuu tällä hetkellä hyvin ajankohtaiselta, sillä koulut ovat alkaneet pari viikkoa sitten ja itse pääsen ensi viikon jälkeen perusharjoitteluun alakouluun.


Kiusaamisenhan täytyy tapahtua mielellään aikuisten silmiltä piilossa ja uhri on saatava uskomaan, että kantelua ei katsota hyvällä, vaan siitä saa palkkioksi entistä kurjempia koulupäivä. Anonyymien kiusaajien mahdollisuudet ovat laajentuneet erilaisten pikaviestimien, blogien ja muun sosiaalisen median ansiosta - ja näistä opet ja vanhemmat ovat usein ihan pihalla.

"Tiedän et se hajottaa,
sydämesi musertaa
Joku laumasielu haukkuu sua taas
Tiedän et se hajottaa,
tiedän et se satuttaa,
kun ne huutelee ja kiusaa sua taas
Mut koita vielä hetki jaksaa"En ole itse joutunut milloinkaan koulukiusaamisen uhriksi enkä ole kiusaamista myöskään itse harrastanut. Tuhansien muiden tavoin olen kuitenkin todistanut kiusaamistilanteita ja tuntenut oloni hyvin epämukavaksi. Näin vanhemmalla iälläkin uudessa porukassa kiusoittelun ja kiusaamisen erottaminen on tehnyt tiukkaa, josta hyvänä esimerkkinä toimii tilanne, jossa työkaverilleni lauottiin kaikenlaisia kurjia lausahduksia. Hetken kuunneltuani keskustelua totesin, että "te ootte ilkeitä", minkä jälkeen kaikki repesivät nauramaan ja työkaverinikin sanoi, että "kyllä he saavat ihan samalla mitalla takaisin". Mutta mistäs minä sen olisin uutena kesätyöläisenä tiennyt.. Mutta parempi näin!"Ne netissä pyörii sua pilkaten
ja ne julkaisee feikkijuttujaan
Anonyymit ja nimimerkit mitä vaan
tehdä saa"

Blogin puolella olen kuitenkin törmännyt ilkeisiin kommentteihin, jotka on toisinaan naamioitu hyvinkin "ystävällisiksi". Voin vain kuvitella 12-vuotiaan nuoren tytön lukemassa blogiinsa tulleita kommentteja, jos joukossa on yksikin samanlainen kommentti kuin omissani on ollut. Omalla kohdalla olen ratkaissut ongelman kommenttien valvonnalla sekä pakollisella tunnistautumisella kommentoitaessa. Kuitenkaan kommenttien valvonta ei juurikaan auta, koska ilkeät kommentit tulee kuitenkin luettua - vahingossa tai tarkoituksella.

Kommentithan usein on niiltä tutuilta ihmisiltä, joilla on jotain hampaankolossa. Nimimerkit saattavat olla etunimi-sukunimi -yhdistelmiä, salanimiä tai pelkkiä anonyymi-profiileja. Oma blogini tuntui olevan oikein tulilinjalla viime syksynä saman henkilön taholta, joka valitettavasti paljasti itsensä jokaisella nimimerkillä itsekseen - tuttuhan hän varmaankin oli.


Alun järkytyksen ja huvittuneisuuden jälkeen aloimme ystäväni kanssa jakaa näitä kommentteja - yhteinen ärsytys, nauru ja päivittely saivat kommentit jäämään omaan arvoonsa. Mutta mitä tekisi tässä kohtaa nuori, epävarma ja surullinen lapsi? Tuskin ainakaan osaisi ottaa asioita näin kevyesti, koska tiedän, että ilkeät kommentit satuttaa, vaikka ne kuinka ottaisi huumorilla - mutta sehän kiusaajien tarkoitus onkin. Nuoria ei voi kieltää myöskään bloggaamasta, jotta heille ei tulisi ongelmia, koska monille bloggaaminen on tärkeä harrastus ja kaiken lisäksi se on kirjallisesti ja visuaalisesti hyvin kehittävää toimintaa. Kiusaaminen pitäisi saada kitkettyä pois myös netistä, mutta en usko niin käyvän kovinkaan nopeasti - valitettavasti.


Olen aiemminkin kirjoitellut ylenpalttisen tietotekniikan käyttämisestä opetuksessa ja tulevana opettajana haluaisinkin tuoda esiin myös niitä negatiivisia puolia teknologian ja rajattoman internetin käytöstä. Innostuin tästä aiheesta jopa niin paljon, että olen ehkä vihdoin keksinyt, mistä teen kandini!

Millaisia ajatuksia teillä on anonyymistä nettikiusaamisesta? Onko teidän blogiinne tullut ikävää kommenttia, jonka tarkoitus on vain loukata ja miten olette asiaan suhtautuneet?

6 kommenttia :

 1. tosi nättejä kuvia! Varsinkin tuo missä on tuo mehiläinen, hyvin olet saanu kuvan pysähtymään!
  kauniitaamut.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvä ja asiallinen postaus! Hyvä että joku ottaa kantaa tälläiseen ikävään asiaan. Mun mielestä se on tosi säälittävää alkaa anonyyminä haukkumaan jotakin toista ja muistan kuinka oman blogini alkuaikoina ne kommentit saattoi todella loukata. Onneksi nyt hieman vanhempana osaa jättää ne kommentit omaan arvoonsa :) PS. tosi hienoja kuvia tässä postauksessa :3 Etenkin tuo vika kukkakuva ♥
  fashionsituation.blogspot.com ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjaa, että sinäkin olet joutunut kokemaan ilkeilevien anonyymien sanat. Jotenkin sitä ei vain käsitä, mitä iloa joku saa nimettömästä kommentoinnista - mutta kuten aina on sanottu, kiusaajat ovat pelkureita ja tässä se konkreettisesti tulee esiin, kun eivät uskalla edes omalla nimellään esittäytyä!

   Kiitos kivasta kommentista ja mukavaa, että pidit kuvista - se saa aina kuvausinnon kasvamaan! :)

   Poista
 3. Loistava aihe ja kauniit kuvat. Luonnosta löytää tosiaan paljon yksityiskohtia kuvattavaksi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)