SOCIAL MEDIA

tiistai 26. toukokuuta 2015

Miksi lomalla ei saa syödä jäätelöä tai juoda kaloripommeja

Saako lomalla syödä rannalla ranskiksia ja ryystää Margaritoja aurinkotuolissa? Haittaako, jos ainoa liikunta päivän aikana on siirtyminen hotellihuoneesta aurinkotuoliin ja polskuttelu uima-altaassa? Onko pakko etsiä kotiruokaa valmistava ravintola ruokailupaikaksi, vai voiko vain tilata Americanan allasbaarista ja nauttia siitä täysin siemauksin?


Pienoista hämmennystä aiheutti Fitnesspäiväkirjat, joissa yksi neitokaisista ihmetteli lomamatkallaan, että miten ihmeessä ihmiset voivat mutustaa ranskiksia rantabaareissa ja kitata viinaa auringon lämmössä. Hämmennyin, sillä en varsinaisesti koskaan ole ajatellut, että lomalla elettäisiin samalla tavalla kuin kotosuomessa arkipäivinä. Tosin, en ole myöskään koskaan noudattanut minkäänlaisia ruokavalioita tai tavotellut kisakuntoa, joten ehkä siinä mielessä en voi asiaa kommentoida. Jäin kuitenkin miettimään, että voiko tiukkojen ruokavalioiden kanssa oikeasti elää koko elämänsä - myös kesäisin, juhlapyhisin ja monta vuotta vanhempana?


Miten tarkkaa ruokavaliota noudattavat ihmiset selviävät kohta koittavista valmistujaisista, häistä ja joka puolella tönöttävistä jäätelökioskeista? Kokeilin yhdessä vaiheessa sitä, että teen eväät aina itselleni valmiiksi seuraavaksi päiväksi, jotta jaksan koulussa ja töissä, mutta voi taivaan taatelit siinä oli kamala homma - ja se alkoi tympiä hyvin äkkiä! Kokeilin keväällä myös noudattaa ruokavaliota, jonka avulla luvattiin, että aineenvaihdunta paranee ja lihakset kehittyvät nopeammin. Joka päivä samaa ruokaa - ei kestänyt se ruokavalio meinaan puoltatoista viikkoa kauempaa.


Ihailen kyllä ihmisiä, jotka pystyvät noudattamaan ruokavalioita, eivätkä kyllästy puputtamaan sitä kuivaa kanaa ja kaurapuuroa - saati sorru herkkuihin. Kuitenkin paljon paljon suurempi ihailu minulla on henkilöitä kohtaan, jotka pystyvät syömään terveellisesti ja monipuolisesti ilman, että jokaisen pakkauksen kääre pitää säästää vain siksi, että voi laskea, kuinka monta kaloria on syönyt. Alkuunkaan en ymmärrä, miten kenelläkään on aikaa laskea jokaisen päivän syödyt kalorit kymmenien - jopa ykkösten - tarkkuudella. Kyllä ihan "tavallisella" syömisellä on ihmiset saaneet hyviä tuloksia tänäkin päivänä.


Alkuperäinen pointtini oli kuitenkin siinä, että miksi elämästä ei saisi nauttia välillä? Etenkin ulkomaanmatkoista ihmiset ovat usein maksaneet itsensä kipeäksi, joten miksei edes lomalla saisi unohtaa sitä kaikkea niuhotusta kaloreista ja riittävistä määristä sitä ja tätä ja tota? Samaan kastiin kuuluu valmistujaiset, syntymäpäivät ja grillikestit ystäväporukalla. En osaisi kuvitella itseäni - tai etenkään itseäni - raahaamassa omia eväitä valmistujaisiin, joissa muut maistelevat voileipäkakkua ja vanilijapullia. Ajatus tuntuu melkoisen huvittavalta, mutta totta kai varmasti jos fitness on ihmisen ammatti, niin pakko se lienee raahata mukana omat rahkat.

Mutta kaikki ihan tavalliset treenaajat? Onko se nyt oikeasti ihan niin tarkkaa? Haittaako, jos popsit yhden marinadissa kastetun kanavartaan grillikutsuilla? Joka päivä ihminen kuitenkin liikkuu määrällisesti eri verran, joten ihan varmasti myös energiaa kuluu toisina päivinä yhden vartaan edestä enemmän. Tietysti jokainen syö siten, miten itse kokee sen hyväksi ja oikeaksi, mutta haluaisin muistuttaa, että elämästä ja ruuasta on tarkoitus kuitenkin ennen kaikkea nauttia!


2 kommenttia :

 1. Niin no, ei se yksi grillivarras kyllä normaaliliikkujalla pitäisikään haitata mitään. Olen täysin samaa mieltä :D Mutta näillä fittness-pimuilla on meneillään kisadietit, jotka on armottoman tiukkoja ja pientäkään lipsahdusta ei sallita. Sinällään ymmärrettävää, koska se kestää vain määrätyn ajan. Harrastus kai sekin. Onhan huippu-urheilijoillakin varmaan aika tarkat säädökset siitä mitä saa syödä ja mitä ei.

  Itse en myöskään _ikinä_ pystyisi lähtemään ulkomaille puputtamaan porkkanaa. Toisaalta on kyllä ihailtavaa, jos joku niin pystyy tekemään. :D

  Hyvä postaus. Että mä tykkään näistä sun mielipiteistä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, etten ole ainoa, joka nauttii lomallaan mieluummin jotain muuta kuin tuikitavallisia perusruokia :D Ja juu, harrastus tuo fitness lienee monelle - toisille jopa elämäntapa. Kuitenkin tärkeää on osata myös nauttia elämästä, joten miksi niuhottaa turhasta! :) Ainakaan meidän tavisten ;D

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)