SOCIAL MEDIA

perjantai 8. toukokuuta 2015

Lapset laihdutuskuurille - pienestä pitäen täytyy varoa läski-löllykkää

Lastenvaateliikkeet pursuavat trendikkäitä jegginssejä, leopardikuvioisia huiveja ja Kiss me -printeillä koristettuja napapaitoja. Lapset puetaan aikuismaisiin vaatteisiin ja nopeasti naperot luulevat, että heidän tulee käyttäytyä muutenkin kuin aikuisten.

Eilen olin Ellin kanssa juoksemassa portaita ja treenailemassa alakoulun hiekkakentän laidalla, kun takaamme talsi kaksi noin 8-9-vuotiasta poikaa, jotka tokaisivat hiljaa toisilleen, että "tytöt on tekemässä iltajumppaa", joka nosti tietysti hymyn kasvoillemme. Koska pojat istahtivat rappusille höpöttämään, kuuntelimme sivukorvalla heidän juttujaan, kunnes loimme toisiimme järkyttyneen katseen.

- Mun pitäis alkaa kans tekeen aamujumppaa, tokaisi toinen pojista.
- Ai miks?
- En tiiä, ehkä vaan pitäis.
- Aijaa.
- Mun pitäis alkaa laihduttaan!
- Minkä takia?
- No en tiiä, X:kin laihduttaa. Ja Y myös.
- Niin muuten Z:kin!


Laihduttamaanko? Nämä hädintuskin metrin mittaiset pojat, jotka saisivat varmasti varpaat suuhunsa ja onnistuisivat muitta mutkitta pomppimaan rappuja vähintään yhtä kauan kuin minä. Erityisen mielenkiintoista oli, että kyseessä oli nimenomaan pojat, sillä tyttöjen keskuudesta löytyy enemmän kuin riittävästi esimerkkejä siitä, että laihduttaminen aloitetaan yhä nuorempana.

Usein omassa ikäluokassa on aina hyvin pienikokoisia ihmisiä ja hieman rotevampia kavereita, jotka erottuvat ulkomuotonsa takia helposti "keskimittaisista ja sopusuhtaisita" (ketähän nämäkin ovat..) kavereista. Aina löytyy joku, joka kokee olevansa läski ja tarvitsevansa laihdutuskuuria, vaikka ylimääräisiä kiloja ei olisikaan. Helposti kaikki puhe tuntuu liittyvän omaan ulkomuotoon ja siihen, miten sitä voisi muokata mahdollisimman paljon haluamaansa suuntaan.

mekko MyDoris / bolero Seppälä / leggingsit Nelly / kengät Bull Boxer / korut ja kello Guess, Argento, Nomination, Leijona (asukuvia nappaamassa oli Elli, joka ilmoitti, että voi työllistää itseään bloggaajien asukuvia räpsimällä Tampereen alueella, joten jos tarvitset jonkun korvaamaan jalustan, niin ta kontakt!)

Mistä lapset omaksuvat kaiken tämän laihduttamiseen, dieetteihin ja ulkonäön muokkaamisen liittyvän tiedon? Ainakin meillä naisilla on usein pakkomielteitä siitä, millainen oman kropan tulisi olla ja helpostihan paino- ja treenikeskustelut kantautuvat lasten korviin vanhempien suusta. En missään nimessä syyllistä laihduttavia tai treenaavia vanhempia, koska on hyvä näyttää lapselle esimerkkiä terveellisistä elämäntavoista. Ja vanhemmat eivät kuitenkaan ole se suurin tietopankki, sillä kauppojen lehtihyllyt ovat pullollaan lehtiä, jotka takaavat sinulle unelmiesi kropan. Kuntosalien mainoksia kuulee radiosta ja näkee televisiosta. Televisiossa myös joka kolmas ohjelma käsittelee treenaamista, laihduttamista ja terveellistä ruokavaliota. Ei ihme, että lapset omaksuvat laihduttamisen normaaliksi osaksi elämää.


Mutta miksi 8-vuotiaan tai edes 13-vuotiaan pitäisi laihduttaa? Ymmärrän, että Suomessakin joka kymmenes lapsi on ylipainoinen, mikä on heidän terveydelleen haitallista. Miksi lapsi pitäisi kuitenkaan laittaa laihdutuskuurille? Eikö elämäntapojen muuttaminen ilman tuota negatiivissävytteistä sanaa olisi paljon mielekkäämpää ja itsetuntoa tukevampaa?

Lapsen käsitys laihduttamisesta saattaa liittyä hullunmoiseen urheiluun, painonpudotukseen ja minimaaliseen ruokailemiseen. Ruokailussa ei ajatella niinkään sitä, mitä syödään vaan miten paljon syödään, mikä johtaa automaattisesti hankaliin tilanteisiin. Tiedän tapauksia, jossa laihduttaja on korvannut ruuat muutamalla karkilla, koska silloin ei tarvitse syödä määrällisesti paljon. Ravintoarvollisesti ja kalorimäärällisesti syödäänkin jo aivan liikaa ja väärin. Lisäksi älytön kuntoilumäärä ja halu laihtua paljon ja nopeasti voi johtaa syömishäiriöihin sekä muihin psyykkisiin ja fyysisiin sairauksiin.


Toivon sydämeni pohjasta, että eilen tapaamani pojat eivät ryhdy laihdutuskuurille kuten eivät myöskään lukuisat tytöt, joiden nään vellovan siinä ajatuksessa, että heidän pitäisi muokata kroppaansa kelvatakseen ympärillä oleville ihmisille.

Ihmisen pitää kelvata vain ja ainoastaan itselleen. Tosin välillä rajan vetäminen sen välille, ovatko tavoitteet omia henkilökohtaisia toiveita vai ulkomaailman painostuksesta syntyneitä pyrkimyksiä, on hankalaa. Olen miettinyt blogiani viime aikoina hieman enemmän ja tullut siihen tulokseen, että jatkossa blogissani tullaan näkemään enemmän treeneihin ja ruokaan liittyviä postauksia. En ole superurheilija ja olen oikeastaan vasta viime aikoina innostunut enemmän liikkumaan. Haluan kuitenkin omalla esimerkilläni näyttää, että nauttiakseen liikunnasta ei tarvitse omistaa fitness-kroppaa, pitääkseen itseään kauniina ei tarvitse miettiä muiden ihmisten mieltymyksiä ja iänikuisten laihdutuskuurien sijaan tärkeää on pyrkiä sellaiseen ruokavalioon, jota pystyy noudattamaan vaikka koko ikänsä - ei vain muutamaa viikkoa.

Mitä ajatuksia teissä herättää lasten laihduttaminen? Ja mitä tykkäätte siitä, jos blogiini tulee lisämaustetta treenailusta? :)


6 kommenttia :

 1. huhhuh, ihan järkyttävä tuo teidän kuulema keskustelu.. :o mihin tää maailma on menossa!! mutta oon kyllä ihan samoilla linjoilla sun kanssa. ei tuossa iässä vielä pitäisi mitään laihdutuksia miettiä, kyllä ne lapsenpyöreydet lähtee ajan kanssa! ja vaikka ei lähtisikään niin ei tietenkään haittaa mitään, maailmaan mahtuu monenlaisia ihmisiä :) kaikki yhtä arvokkaita! ihania kuvia susta, oot niin kaunis ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi järkyttävää kuultavaa! Lapsenpyöreys on lähes kaikilla jossain vaiheessa elämää, mutta nämäkin pojat näyttivät jo edenneen sen vaiheen ylitse, ihan olivat laihoja poikia. Toivottavasti eivät ala laihduttamaan! :(

   Ja kaikki ovat tosiaankin samanarvoisia huolimatta koosta, hyvin sanottu :) ja voi kiitos Jenni! ♡

   Poista
 2. Jes! Ehdoton peukku treenijutuille! :)

  Tuosta lasten laihduttamisesta olen kyllä samaa mieltä. Ei mitään järkeä. Lapsi ei osaa laihduttaa terveellisesti, eikä kuulukaan osata. Toisaalta en myöskään ymmärrä vanhempia, jotka eivät yhtään katso lastensa ruokailu- ja liikuntatottumuksia. Lihavia lapsia on liikaa ja määrä vaan lisääntyy. Vanhempien puolelta olisikin hyvä kannustaa liikkumiseen, sekä terveellisiin ruokavalintoihin. Ja jos oma lapseni sanoisi haluavansa laihduttaa ja hänellä olisi näkyvää ylipainoa, kannustaisin ehdottomasti. En laihduttamaan, mutta muuttamaan ruokailutottumuksiaan kyllä. Vanhempien valvonnassa 13-vuotias voi ihan hyvin muuttaa tottumuksiaan radikaalistikin, mutta silti ilman, että se johtaa syömishäiriöihin.

  Eli siis tavallaan en näe poikien suunnittelemaa aamulenkkiä huonona vaihtoehtona, mutta ajatus laihduttamisesta on tietenkin huono. Toivottavasti pojat uskaltavat rohkeasti puhua vanhemmilleen suunnitelmistaan, ellei koko suunnitelma ollut vain pientä poikien keskistä läpän heittoa.

  Hieno postaus joka tapauksessa! :) Mielipidepostauksia on aina kiva lueskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta kommentistasi! :) Olet oikeassa, että vanhempien pitäisi ottaa vastuuta lastensa hyvinvoinnista ja ylipainoisia lapsia tulee totta kai kannustaa remontoimaan elämäntapojaan :) Ja juuri sillä tavalla, että muuttaa ruokailu- ja liikuntatottumuksiaan eikä ala laihdutuskuurille, koska siitä harvoin hyvä seuraa!

   Mukavaa, että peukutat treenipostausten puolesta, koska itse olen aika innoissani niitä aloittelemassa! :)

   Poista
 3. Tosi surullista kyllä kuulla tuollaisia sanoja lasten tai ylipäätään kenenkään suusta. Oon itekin muutamia kertoja kuullut ihan pienten tyttöjen puhuvan siitä, kuinka rumia ja läskejä he ovat. Se on ihan hirveetä kuultavaa! Media on vaan nykyään niin isossa roolissa, että väkisinkin niitä paineita tulee, ellei kotona ja koulussa kamppailla hyvän itsetunnon puolesta ja kerrota lapsille, kuinka ihania ja ainutlaatuisia he ovat omana itsenään. Totta kai ylipaino pitää aina ottaa sillä lailla tosissaan, että siihen pyritään puuttumaan terveellisin keinoin eli liikuntaa lisäämällä ja ruokailuun vaikuttamalla. Hieno ja tärkeä pohdiskelu-postaus sulta!! :) Tätä oli mielenkiintoista lueskella :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos ja mukava kuulla, että tykkäsit postauksesta! :) Lasten ei todellakaan pitäisi saada niin paljoa vaikutteita mediasta - saati kuvitella, että heidän kuuluisi näyttää samalta kuin Cosmopolitanin kannessa poseeraava, kymmeniä kertoja photoshopattu henkilö. Jokainen on arvokas juuri omana itsenään :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)